Tízezreket mentenek ki a Fülöp-szigeteki Taal vulkán térségéből

 

Közel negyvenezer ember kimenekítése folyik a Taal vulkán térségéből – közölték a Fülöp-szigeteki hatóságok kedden. Ezrek utasították azonban vissza a kimenekítést, vagy azóta már visszatértek a lakhelyükre.

A Manila központjától mintegy 70 kilométernyire délre, egy tó közepén található Taal vulkán kráteréből harmadik napja ömlik a láva, és a tűzhányó fölé hatalmas hamufelhő emelkedett, bármikor megtörténhet a kitörés. A kráter 14 kilométeres körzetében rendelték el a kötelező kiürítést, az intézkedés mintegy 300 ezer embert érint. Hivatalos adatok szerint keddig 38 200 embert költöztettek el a környékről.

Vulkánkitörés a Fülöp-szigeteken (Fotó: MTI/AP/Aaron Favila)

A veszélyzónában található Talisay polgármestere elmondta, hogy le kellett zárniuk a települést, hogy megakadályozzák az emberek visszatérését. A Taal a világ egyik legkisebb működő vulkánja, de 1911-ben a kitörésekor több mint 1300 ember életét oltotta ki.

A tűzhányótól 32 kilométerre fekvő Tagaytay népszerű üdülőhelyen nyolc óra alatt mintegy 50 vulkáni földmozgást lehetett érezni. „Ha kitör a vulkán, senki sem térhet vissza a házába, mert a kitörés elpusztítja” – mondta Renato Solidum, a Fülöp-szigeteki Vulkánkutató és Földrengéstani Intézet igazgatója, aki szerint reális a veszély.

A vulkáni hamu miatt bezárták a kormányhivatalokat és az iskolákat, ez utóbbiak még kedden is zárva tartottak. Több mint 500 nemzetközi és belföldi repülőjáratot töröltek, a fennakadás mintegy 80 ezer embert érintett.

A térségbe látogató Rodrigo Duterte államfő, aki vészhelyzetet hirdetett ki, kedden tréfásan azt javasolta, hogy a kormány a hagyományos módszerekkel hárítsa el a kitörést. „Oda kell menniük, mondani egy imát vagy áldozatot felajánlani. Tegyék ezt az ősi módon, ahogy az őseink tették” – idézte az elnököt a Inquier.net internetes oldal.

A Taal az elmúlt ötszáz évben több mint harmincszor tört ki, legutóbb 1977-ben. Egy 1754-ben történt kitörés hónapokig tartott. A Fülöp-szigetek a földrengések és vulkánkitörések gyakoriságáról ismert csendes-óceáni tűzgyűrűn fekszik.