Korrupt ENSZ-hivatalnokok 2500 dollárt kértek afrikai migránsoktól

 

Jelentősen megnő a létszáma az illegális migrációnak leginkább kitett országokban azoknak a hivatalnokoknak, akik menekültügyi eljárásokat bonyolítanak. Az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal több mint ötszáz embert küld Görögországba, százötvenet Olaszországba, százat Ciprusra és hatvanat Máltára. Négy európai tagországba tolmácsokat és biztonsági személyzetet delegál. Ezzel csaknem kétezerre növeli a menekültügyi eljárásokban résztvevők számát.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/EPA/EFE/Daniel Pérez)

Árnyék látszik vetülni az ENSZ menekültügyi főbiztosságára. Főleg Ugandában és Kenyában dolgozó munkatársai bizonyos összegért cserébe lehetővé tették, hogy afrikai migránsok Európába jussanak. A bevándorlóknak 2500 dollárt kellett fizetniük azokért a hamis papírokért, amelyek alapján felkerülhettek az ENSZ áttelepítési programjának listájára.

Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára a Kossuth Rádió A nap kérdése című műsorában a korrupciós botránnyal kapcsolatban megjegyezte, a nemzetközi szervezetekben meg lehet bízni, de korrupt emberek mindenhol vannak. Az ENSZ-re árnyék vetül, csakúgy, mint a szervezet biztonsági szolgálatára is, amelyik a szervezet belső ellenőrzését végzik.

Varga Márk, a Migrációkutató Intézet munkatársa is úgy véli, megrázó a kirobbant korrupciós botrány, és kérdés, hogy az áttelepítésekben részt vevő fogadó országokban milyen lesz a botrány hatása. Így például Dániában, ahol most indítják újra az áttelepítéseket, és több száz embert kívánnak befogadni.

Az áttelepítési programban

a fogadó országok megvizsgálják az áttelepítést kérvényező személyek hátterét,

és azt, hogy mivel tudnak hozzájárulni a befogadó társadalom előmeneteléhez. Minden ország meghatározza azt a feltételrendszert, ami alapján valaki a programba felvételt nyer. Ilyen feltétel lehet akár az iskolai végzettség, de a programba bekerülhetnek a politikai üldözöttek is.

Nem elégséges a támogatás

„Tavaly 74-75 ezren érkeztek a görög szigetekre, ez a szám jóval magasabb mint az azt megelőző évben, és

Görögország nem bír a menekültáradattal”

– hangsúlyozta Varga Márk. A menekültáradatot Görögország nem tudja leköveti, nincs képzett szakszemélyzet az országban, 2019 márciusában ráadásul mindössze 496 görög hivatalnok dolgozott ebben a rendszerben.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Oresztisz Panajotu)

Az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal által kirendelt ötszáz szakértő szerinte arra lesz elég, hogy kicsit levegye a terhet az országról, de nem elég segítség.

Előtérben a külső határok védelme

„Az országba delegált mintegy ötszáz ember képzett szakember” – mondta Kis-Benedek József. A feladatuk, hogy döntsenek, befogadják vagy elutasítják a menekültügyi kérelmeket. Amennyiben pozitív bírálatot kap a menedékkérő, akkor a tagországok szakszolgálatai további vizsgálatokat végeznek a belépésre jogosultságot nyerő személyekkel szemben.

A biztonságpolitikai szakember szerint a görög szigetekre küldött hivatalnokok szerepe azért is fontos, mert az Európai Unió is ráébredt, a külső határok védelme a legfontosabb.


Kossuth Rádió, A nap kérdése

A címlapfotó illusztráció.