„Mérgező” nevének megváltoztatására készül egy kanadai kisváros

 

Megváltoztatja nevét egy kanadai kisváros, mert Asbestos (azbeszt) lakóinak elegük van a „mérgező” névből.

Az asbestosiak csütörtökön gyűltek össze nyilvános tanácskozásra, hogy megvitassák a városvezetéssel az átkeresztelési procedúra pontos menetét.

A nagyjából 7 ezer lakosú város 170 kilométerre keletre fekszik Montréaltól és azért kapta az azbeszt nevet, mert az ásványt a 19. század vége óta bányászták a térségben.

A Québec tartománybeli település csaknem egy évszázadon át a világ egyik vezető azbesztellátója volt, ám a legtöbb iparilag fejlett országban mostanra betiltották az azbeszt felhasználását.

Hugues Grimard polgármester szerint Asbestos nevének negatív csengése miatt a város elesik a szükséges befektetésektől, amelyekre nagy szüksége lenne bányájának 2011-es bezárása óta.

Grimard éppen ezért kampányba kezdett, hogy meggyőzze az azbesztieket arról, hogy városuk újjászületéséhez az első lépés a névváltoztatás.

A város új nevét várhatóan még idén bejelentik.

Kanadában egyébként szép számmal akadnak szokatlan nevű városok. Ilyen például a Saskatchewan tartománybeli Moose Jaw (jávorszarvas állkapocs), Albertában Medicine Hat, az új-fundlandi Dildo vagy az ontariói Labrador és Swastika.