A fürj lesz a húsalapanyag a Bocuse d’Or idei európai válogatóján, amit ebben az évben Tallinban tartanak.
Bíró Lajos séf, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia tiszteletbeli elnöke az M1 pénteki műsorában elmondta: a legrangosabb szakácsverseny európai selejtezője előtt a magyarországi döntőt február 5-én rendezik meg, ahol szintén fürjből kell elkészíteni a versenyfeladatot.
A séf elmondta, hogy nem előfeltétele a versenyen való részvételnek, hogy valaki profi legyen, amatőrök ugyanúgy „labdába rúghatnak”, ha a teljesítményük megfelelő.
Bíró Lajos elárulta azt is, hogy a verseny alapanyagának kiválasztása mindig függ attól, hogy ki mennyire „szponzorálja be” azt. Az alapanyagok esetében, így a fürjnél is, meghatározzák azt is, hogy melyik országból, milyen fajta alapanyagot lehet használni a versenyen.
A séf kitért arra is, hogy a pisztráng elkészítése is szerepel a magyar döntőn.
Bíró Lajos a felkészülés menetéről elmondta, hogy az monoton folyamat, amely „nagyon nagy szenvedésekkel jár”. Az egyik nap előkészítik, másik nap megfőzik az ételt, és ezt folyamatosan, két hónapon keresztül végzik a versenyzők, vasárnap kivételével minden nap – tette hozzá.
A címlapfotó illusztráció.