Több tízmillió dollárt fizet az IKEA a gyermekhalál miatt

 

A svéd bútorgyártó beleegyezett abba, hogy 46 millió dollárt – több mint 13,6 milliárd forintot – fizet egy gyermek tragikus halála miatt a szülőknek. A tragikus balesetben egy fiókos szekrény zuhant a gyermekre.

A kétéves Jozef Dudek 2017 májusában megfulladt, amikor a társaság Malm fiókos szekrénye felborult a család kaliforniai otthonában. A 32 kilogramm súlyú bútort – milliónyi terméket – egy évvel korábban hívták vissza biztonsági aggályok miatt, miután három másik gyermek halálát is okozta – írta a BBC News.

Az ügyvédek szerint ez a négy eset az Egyesült Államok történetének legnagyobb, ezen ügytípusban megkötött, gyermekhalálozással kapcsolatos egyezsége.

„Noha egyetlen egyezség sem változtathatja meg a tragikus eseményeket, a család és az összes érintett miatt hálásak vagyunk, hogy megoldás született ebben a perben” – mondta az IKEA egyik szóvivője.

Joleen és Craig Dudek, a gyermek szülei elmondták, hogy tönkretette őket fiuk elvesztése. A szülők csak a tragédia után jöttek rá, hogy a bútor tervezési hiba miatt instabil. A család azt is elmondta, hogy egymillió dollárt adományoznak azoknak a csoportoknak, amelyek a gyermekek veszélyes termékekkel szembeni védelméért dolgoznak.

A cég mindenkit felszólított, hogy ha van ilyen típusú bútora, vigye vissza bármelyik áruházba az egyébként is visszahívott terméket. A vállalat korábban arra figyelmeztette az ügyfeleket, hogy használjanak fali rögzítőket, de egy harmadik gyermek halála cselekvésre késztette a céget. 2017-ben újraindította a visszahívást az Egyesült Államokban és Kanadában.

A három család mindegyike 50 millió dollár kártérítésben részesült.

A címlapfotó illusztráció.