Eltávolítja a manipulált videókat a Facebook

 

A Facebook bejelentette, hogy eltávolítja a kép- és videóhamisításra használt deepfake technológiával készített videókat és más manipulált mozgóképes tartalmakat a felületéről, ha nem paródiáról vagy szatíráról van szó. Ezzel a lépéssel kívánják megfékezni a hamis információk terjedését a 2020-as egyesült államokbeli elnökválasztás előtt.

Mark Zuckerberg, a Facebook amerikai elnök-vezérigazgatója (Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds)

A közösségimédia-óriás eltávolítaná az olyan megtévesztő médiumokat is, amelyek a mesterséges intelligenciához hasonló technológiák eredményeként valódinak tűnnek – írták egy blogbejegyzésben.

A Reuters közlése szerint tavaly a Facebook nem volt hajlandó eltávolítani egy erősen szerkesztett videót, amely megkísérelte Nancy Pelosi beszédét összefüggéstelenné tenni úgy, hogy elcsúsztatta azt, mintha az Egyesült Államok képviselőháza elnökének nyelve többször megbotlott volna.

„Az irányelv nem terjed ki a paródiára vagy szatírára, vagy olyan videókra, amelyeket kizárólag a szavak elhagyása vagy sorrendjük megváltoztatása céljából szerkesztettek” – közölte a Facebook.

A társaság nem válaszolt azonnal azokra a kérdésekre, hogy mi alapján határozza meg, hogy mi a paródia, vagy eltávolítják-e a Pelosiról készült videót az új irányelv alapján. A Facebookot politikusok sora kritizálta emiatt.

A 2020 novemberi amerikai elnökválasztás előtt a közösségi oldalak nyomás alá kerültek a deepfake fenyegetés kezelése miatt, amely olyan hiperrealista videó, amelyben úgy tűnik, hogy az adott személy azt mondja vagy teszi, amit nem mondott vagy nem tett.