Ismét magyar rendőrök indultak Észak-Macedóniába és Szerbiába

 

Ismét magyar rendőrök indultak Észak-Macedóniába és Szerbiába, hogy segítséget nyújtsanak a határőrizeti feladatok ellátásában – közölte a rendőrség hétfőn a honlapján.

Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata a közleményben kiemelte: a magyar rendőrség elkötelezett abban, hogy az illegális migránsokat megakadályozza Magyarországra, illetve az Európai Unió területére történő bejutásban. Ennek érdekében a Magyarország területén végzett feladatai mellett felajánlotta támogatását a nyugat-balkáni országok részére.

A Szerbiába induló negyvenedik és az Észak-Macedóniába induló negyvenötödik magyar rendőri kontingens tagjait Balázs László, az ORFK határrendészeti főosztályának vezetője búcsúztatta hétfőn Budapesten, a Készenléti Rendőrség központi objektumában.

A magyar rendőrök fő feladatként járőrszolgálatot látnak el a két országban a jogellenes határátlépések megelőzése és felderítése érdekében, illetve közreműködnek az embercsempészek és az illegális migránsok előállításában. A rendőrök nemcsak a határ közvetlen közelében teljesítenek szolgálatot, hanem a mélységi területek útjain is.

A kontingensek terepjárókkal, éjjellátó készülékekkel és hőkamerákkal támogatják az érintett határszakasz védelmét.

Az észak-macedón kontingensben szolgálatot teljesítő harminc, valamint a szerb kontingensben szolgálatot teljesítő húsz magyar rendőr saját szolgálati felszereléssel látja el feladatait, intézkedési jogosultságukat a fogadó ország rendvédelmi szervének irányítása, felügyelete mellett gyakorolják.

A címlapfotó illusztráció.