Halálos áldozatot követelt az újévi japán sütemény

 

Tizenöt embert szállítottak kórházba az újévkor és rákövetkező nap Japánban, miután fulladozni kezdtek a hagyományos újévi rizssüteménytől, a mocsitól.

A fulladásos tünetekkel kórházba került emberek életkora 68 és 96 év közé tehető. Egyikük, egy nyolcvanas éveiben járó férfi a kórházban életét vesztette – olvasható a Japan Today hírei közt.

A rizssütemény, azaz a mocsi ragacsos rizslisztből készül, amelyet többféle módon, illetve töltelékkel fogyasztanak a japánok egész évben, de különösen újévkor.

A rizslisztet hagyományosan beáztatják, majd gőzölik, és mozsárba helyezve fakalapáccsal ütik, amíg eléri a megfelelő állagot. A probléma a nyúlós állagában rejlik, nehéz megrágni, különösen a gyengébb fogazatú kisgyerekeknek és az idősebbeknek.

A hatóságok minden évben figyelmeztetik a japánokat, hogy körültekintően, apró darabokra vágva fogyasszák az újévi fogást, ilyenkor ugyanis mindig megemelkedik a fulladásos esetek száma.

Minden évben több halálos áldozata van a mocsinak; egy alkalommal egy nő porszívóval szippantotta ki hetvenéves édesapja torkából a bennragadt süteményt, és ezzel megmentette az életét.