Trump Iránt tette felelőssé a bagdadi amerikai nagykövetség elleni támadásért

 

Teljes mértékben Irán a felelős az Egyesült Államok bagdadi nagykövetsége elleni támadásért - jelentette ki Twitter-üzenetében Donald Trump amerikai elnök kedden, néhány órával azután, hogy tüntetők megpróbáltak behatolni a nagykövetség épületébe.

 

Abbász Muszavi iráni külügyi szóvivő tagadta, hogy országának köze lenne a támadáshoz. “Amerika meglepő arcátlansággal tulajdonítja Iránnak az iraki nép tüntetését az ellen, hogy barbár módon megöltek legalább 25 irakit” – közölte Muszavi a tárca honlapján megjelent állásfoglalásában.

Trump időközben telefonon beszélt Ádil Abdel Mahdi ügyvezető iraki kormányfővel, és a regionális biztonsági kérdések megvitatása mellett hangsúlyozta az amerikai személyzet és létesítmények védelmének szükségességét a Fehér Ház közleménye szerint.

Barham Száleh iraki elnök elítélte, hogy a tüntetők megpróbáltak bejutni az amerikai nagykövetségre. Száleh szerint a tiltakozók ezzel megsértették a külföldi diplomáciai képviseletek védelméről szóló, kötelező érvényű nemzetközi megállapodásokat, amelyeknek Irak is részese. “A békés tüntetéshez való jogot az alkotmány biztosítja és védi, de a külföldi képviseletek elleni támadásaik Irak érdekeit és nemzetközi tekintélyét sértik” – jelentette ki Száleh. Egyben felszólította a biztonsági erőket, hogy védjék meg a képviseleteket, a tüntetőket pedig, hogy hagyják el a nagykövetség területét.

Trump korábbi Twitter-üzenetében úgy fogalmazott: “Irán megölt egy amerikai szerződéses alkalmazottat és sokakat megsebesített. Erre határozottan válaszoltunk és mindig is így fogunk tenni. Most Irán támadást irányít az Egyesült Államok iraki nagykövetsége ellen. Teljes mértékben felelős ezért.”

Trump ezzel arra utalt, hogy Washington vasárnap légicsapásokat hajtott végre Irakban és Szíriában a Katáib Hezbollah síita milícia öt létesítménye ellen, miután pénteken a Kirkuk melletti támaszponton rakétatámadásban meghalt az amerikai hadsereg egyik szerződéses alkalmazottja. Az Egyesült Államok által “védelmi jellegűnek” minősített légicsapásban 25 milicista vesztette életét. A Katáib Hezbollah Irán támogatását élvezi.

Trump a Twitteren közölte azt is: az Egyesült Államok a bagdadi erőszakos tüntetés után elvárja, hogy Irak “erővel biztosítsa a nagykövetség védelmét”. Nem sokkal az elnök Twitter-bejegyzése után az amerikai külügyminisztérium közleményben tudatta, hogy az iraki elnök és a miniszterelnök biztosította Mike Pompeo amerikai külügyminisztert, hogy garantálják a nagykövetség amerikai munkatársainak biztonságát.

Pompeo előzőleg telefonon tárgyalt Szálehhel és Mahdival, és – a külügyi közlemény szerint – “egyértelműen értésre adta, hogy az Egyesült Államok meg fogja védelmezni” állampolgárait, akik azért vannak Bagdadban, hogy “védelmezzék az önálló és független Irakot”.

Mark Esper amerikai védelmi miniszter kedden délután bejelentette: Washington megerősíti a bagdadi amerikai nagykövetség védelmét, s ezért további tengerészgyalogosokat küld Bagdadba. “Meghoztuk a megfelelő intézkedéseket az amerikai állampolgárok, katonák és diplomaták védelmére és az önvédelemhez való jogunk biztosítására” – olvasható a tárcavezető által kiadott közleményben. Egy amerikai katonai forrás szerint a nagykövetség védelmét biztosító tengerészgyalogosok néhány fővel való megerősítéséről van szó.

A címlapfotó illusztráció, a képen Mike Pompeo amerikai külügyminiszter (b) és Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője (j) Mark Esper amerikai védelmi miniszter nyilatkozatát hallgatja Donald Trump elnök Palm Beachben lévő Mar-a-Lago villájában 2019. december 29-én. Az Egyesült Államok ezen a napon légicsapást hajtott végre Irakban és Szíriában a Kataib Hezbollah síita milícia öt létesítménye ellen, válaszul a szövetséges erők által is használt iraki támaszpontok elleni rakétatámadásokra. A bombázott célpontok között fegyverraktárak és parancsnoki irányító központok is voltak.