A tömeges tiltakozás ellenére megrendezik az újévi tűzijátékot Sydneyben

 

Bár már 260 ezren aláírták a felhívást a bozóttüzek övezte Sydney újévköszöntő tűzijátékának lemondására, az ausztrál nagyváros illetékesei vasárnap közölték, hogy megtartják a látványos rendezvényt.

Az aláírók felhívásukban azt javasolták, hogy a tűzijáték költségeit fordítsák a három hónapja kezdődött bozóttüzek elleni harcra. Sydney idén 6,5 millió ausztrál dollárt (1,35 milliárd forint) költött az ünnepi tűzijátékra. A Change.org nevű szervezet felhívásában azzal érvel, hogy ezt a pénzt inkább költsék az önkéntes tűzoltók kompenzálására és a brutális szárazságtól szenvedő gazdák megsegítésére.

Elegendő füst van már a levegőben, a hatalmas tűzijáték egyeseknek újabb traumát okozhat. 2019 katasztrofális év volt az árvizek és a tüzek miatt Ausztráliában, minden szövetségi államnak nemet kell mondania a tűzijátékokra” – írták.

Az ausztrál bozóttüzek eddig 3,4 millió hektár területet perzseltek fel, a lángokban kilenc ember vesztette életét, köztük két önkéntes tűzoltó. Mérgező füst borít hetek óta számos nagyvárost, köztük Sydneyt. A tüzek leginkább Új-Dél-Wales Szövetségi Államot sújtják, amelynek Sydney a fővárosa.

A sydneyi önkormányzat szóvivője vasárnap közölte, hogy megértik az emberek aggodalmait, de az ünnepi tűzijáték lemondásának semmilyen gyakorlati előnye nincs.

Tizenöt hónapja készülnek a rendezvényre, a költségvetés nagy részét, amelyet az emberek biztonságára és a takarításra fordítanak már elköltötték” – tette hozzá.

A tűzijáték lemondása komoly anyagi károkat okozna Sydneynek, és romba döntené azon több tízezer ember tervét, akik az ország más részeiből és külföldről lefoglalták repülőjegyeiket, szállásukat és az éttermet szilveszter estéjére” – magyarázta.

Az önkormányzat közölte, hogy 620 ezer ausztrál dollárt adományozott a bozóttüzek elleni harcra, és támogatja a vöröskereszt adománygyűjtését is. A napokban hőhullám söpör végig a térségben, amely keddre súlyosbíthatja a helyzetet.

A szövetségi állam tűzoltóparancsnoka közölte, nem számolnak azzal, hogy ez hatással lenne a tűzijátékokra, de ha túl kockázatossá válik a helyzet, akkor akár az utolsó pillanatban is kész lemondani azokat.