Törökország több mint nyolcezer szíriai ellenzéki fegyverest tervez Líbiába küldeni

 

Törökország több mint nyolcezer vele szövetséges szíriai ellenzéki fegyverest tervez Líbiába küldeni a nemzetközileg elfogadott, tripoli székhelyű líbiai egységkormányhoz hű milíciák megsegítésére – jelentette az al-Hadasz szaúdi televíziós csatorna szombaton szíriai ellenzéki forrásokra hivatkozva.

Az illetékesek szerint egy 120 fős kontingens már a héten megérkezett Líbiába.

A szaúdi televízió továbbá úgy értesült, hogy az újoncok toborzására négy irodát hoztak létre Afrínban, illetve er-Rai és Ahtarín északnyugat-szíriai városokban, amelyek Törökország és a vele szövetséges helyi ellenzéki csoportosulások uralma alatt állnak. Az al-Hadasz állítása szerint a Líbiába küldendő harcosok kiválogatását az Ankara támogatását élvező, Murád Szultán nevű szíriai turkomán fegyveres csoport végzi.

Erdogan kész csapatokat küldeni Líbiába

Recep Tayyip Erdogan török elnök csütörtökön bejelentette, hogy a török parlament januárban napirendre tűzi török csapatok Líbiába küldésének engedélyezését a nemzetközileg elfogadott kormány támogatására. Az Anadolu állami hírügynökség szombati jelentése szerint a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) már december 30-án kész beterjeszteni az erre vonatkozó javaslatot, így az előterjesztésről már január 2-án szavazhat a török törvényhozás.

Törökország és a líbiai egységkormány november 28-án megállapodást kötött a földközi-tengeri befolyási övezetekről, valamint a katonai együttműködésről. Az egyezményeket decemberben Tripoli és a török parlament ratifikálta.

Halífa Haftar tábornok döntő offenzívát indít a főváros elfoglalásáért

Erdogan ismételten azt hangoztatta, hogy kész csapatokat küldeni Líbiába, ha a tripoli vezetés erre kérné.

A Líbia déli és keleti részét ellenőrzése alatt tartó Halífa Haftar tábornok április 4-én indította meg csapatait Tripoli elfoglalására. A hadművelet megakadt, ám december 12-én a tábornok bejelentette, hogy döntő offenzívát indít a főváros elfoglalásáért. A Haftar irányítása alatt álló Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNH) szombaton azt közölte, hogy csapatai tíz kilométerre megközelítették Tripoli városközpontját.

A címlapfotó illusztráció.