Megkezdődött a koszovói parlament alakuló ülése

 

Koalíciós megállapodás nélkül kezdődött meg csütörtökön a koszovói parlament alakuló ülése, így egyelőre nem lehet tudni, meglesz-e bármelyik pártnak a kormányalakításhoz szükséges többsége.

Az október 6-i voksolást az Albin Kurti vezette eddigi ellenzéki, ultranacionalista Önrendelkezés (Vetevendosje) nyerte meg, és a 120 tagú törvényhozásban 32 helyet szerzett. A második helyen az eddig szintén ellenzéki, Isa Mustafa vezette Koszovói Demokrata Szövetség (LDK) végzett 29 megszerzett mandátummal.

A két párt már az előzetes eredmények ismertetése után megkezdte a koalíciós tárgyalásokat, megállapodás azonban azóta sem született. Mindkét fél azt szeretné, hogy az övé legyen a köztársasági elnöki szék miután 2021-ben lejár Hashim Thaci államfő megbízatási ideje.

A koszovói alkotmány szerint nem halogatható tovább a parlament megalakítása, és az alaptörvény arról is rendelkezik, hogy a házelnökre a legtöbb mandátummal rendelkező párt vagy koalíció tehet javaslatot. Az alakuló ülésen a házelnök mellett öt helyettesét is meg kell választani, illetve a képviselőknek le kell tenniük esküjüket.

Az államfő mindezek után kéri fel kormányalakításra azt, aki bizonyítani tudja, képes megszerezni a kellő többséget a képviselőházban. A szokásjog alapján ez a legtöbb szavazatot szerzett párt vezetője lehet, de egyáltalán nem biztos, hogy Albin Kurtinak megvan a kellő támogatottsága az LDK nélkül. Ugyanakkor az sem valószínű, hogy az LDK meg tudná győzni a képviselőket, hogy támogassák, így ha a két győztes párt nem tud megegyezni, várhatóan újra előrehozott választást kell tartani a nyugat-balkáni országban.

A címlapfotó illusztráció.