Szélsőséges az időjárás Európában

 

Szélsőséges az időjárás Európában, szélviharokkal, esővel és szokatlan meleggel. Moszkvában kinyíltak a hóvirágok, a Földközi-tenger környékén viszont ciklonok tombolna. Velencét megint elöntötte a víz, ebben a szezonban már negyedik alkalommal, Korzikán pedig a villámárvízek miatt adtak ki riasztást – derül ki az M1 Híradójából.

Árvíz Portugáliában (Fotó: MTI/EPA/LUSA/Paulo Novail)

Virágba borultak a bokrok, a tavasz első hírnöke, a hóvirág is kibújt a földből Moszkvában. Sokan kiskabátban, közülük többen sapka és sál nélkül sétáltak a Kreml melletti Sándor kertben, rengetegen töltötték a hétvégét a szabadban. Az orosz fővárosban az átlagosnál legalább 10 Celsius fokkal van melegebb, és a meteorológusok számításai szerint lehűlés és hó újévig nem várható.

Dél-Európában áradások okoznak problémát

A mediterrán térségben, Dél-Európában azonban a hideg, a viharos időjárás, esőzések, áradások okoznak fennakadásokat. Szombat reggelre – két hónapon belül már negyedjére – elöntötte Velence egyharmadát a tenger, százhúsz centiméterem tetőzött az áradás. A helyiek már jó előre felkészültek a rossz időre.

Liguriában a heves esőzéseket követő földcsuszamlás

maga alá temette egy kis faluba vezető egyetlen utat.

Az olasz Follo lakóit elzárta a külvilágtól az út helyén álló mély szakadék.

Szélvihar Genovában és Korzikán

Hatalmas hullámokat vert partra a majdnem száznegyven kilométer per órás széllel érkező vihar Genovában is, a hatóságok narancssárga figyelmeztetést adtak ki az egész térségre. A vihar Szardínia felől érkezik és Toszkánán át egész Észak-Olaszországon átvonul.

A meteorológusok szerint heves esőzéssel kezdődik, egyes helyeken pedig néhány óra alatt 150 milliméternyi csapadék is hullhat. A következő napokban azonban már lehűlés várható, és a csapadék havazásba vált át.

Ítéletidő pusztított a szomszédos Korzikán is,

a Franciaországhoz tartozó szigeten is a legmagasabb figyelmeztetés van érvényben. Orkánerejű szél és heves esőzés várható. Különösen rossz a helyzet nyugaton, Ajaccio környékén, több folyó is kilépett a medréből, utakat, településeket mosott el az áradás.

Portugáliát a Fabien vihar ostromolja 

Az Ibériai-félszigeten sem jobb a helyzet. Az Elza nevű viharban már legalább öten meghaltak, többen pedig megsérültek Portugália és Spanyolország északi részén. Több tucat épület megsérült, sok helyen órákon át nem volt áram a leszakadt vezetékek miatt.

A spanyolországi Kantábriában több főutat le kellett zárni, mert

a hegyekből lezúduló földcsuszamlások beszakították a betont.

Az átázott talaj miatt megcsúszott a föld, és mindent beborított a sár és az iszap.

Galíciában a heves esőzések miatt még a kisebb patakok és folyók is kiléptek medrükből, villámáradások pusztítottak a part menti településeken. Az utcán parkoló autókat magával sodorta az ár, a magas víz betört a házak pincéjébe.

Alighogy Elza elhagyta a térséget, nyugatról Portugáliát máris újabb heves vihar Fabien érte el. Egyes helyeken 140 kilométer per órás széllökésekkel és heves esőzéssel ért partot az ítéletidő.

A villámáradások következtében a Duoro folyó kilépett medréből, Porto alacsonyabban fekvő részeit elöntötte az áradás. A Portot Lisszabonnal összekötő vasútvonalon nem járnak a vonatok, mert a vezetékekre több helyen fák dőltek, és az ország középső részén egyes szakaszokon a sínek víz alá kerültek.