Megkezdődött a szlovák újságíró-gyilkosság pere

 

Megkezdődött csütörtökön a Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró és barátnője, Martina Kusnírová meggyilkolásának ügyében indított büntetőper a nyugat-szlovákiai Bazinban – jelentette a TA3 szlovák hírtelevízió.

(MTI/TASR/Jakub Kotian)

Ján Kuciakot és Martina Kusnírovát tavaly február 21-én a Galántához közeli Nagymácsédon, a házukban gyilkolták meg.

A gyilkosság megrendelésével Marian Kocner vállalkozót vádolják. Kuciak gyakran írt a vállalkozó zavaros üzleteiről is. Kocner állítólag 70 ezer eurót (22,4 millió forint) fizetett a gyilkosságért az elkövetőknek.

Kocner mellett a további vádlottak Alena Zsuzsová, Szabó Tamás, Miroslav Marcek és Andruskó Zoltán. Utóbbi vádalkut kötött az ügyészséggel, amelynek köszönhetően enyhébb büntetésre számíthat, a tárgyaláson nem jelent meg. A vádalkut azonban még a bíróságnak is jóvá kell hagynia. Ezt a tárgyalást december 30-ra tűzte ki a testület.

A különleges büntetőbíróságnak, amely Szlovákiában a legsúlyosabb bűncselekményekkel foglalkozik, először is arról kell döntenie, hogy befogadja-e a vádiratot rendes tárgyalásra.

Marek Para, Marian Kocner ügyvédje a bíróságon azt mondta: a védelem ellenzi az ügy tárgyalását, mert szerinte a vizsgálati anyag nagyon hiányos, és sérültek a védelem jogai is.

Daniel Lipsic, a Kuciak család ügyvédje Para állításait alaptalannak minősítette, és elutasította. Ha a bíróság elfogadja a vádiratot, ki kell tűznie a tárgyalás időpontját is, amelyen a vádlottak bűnösségéről döntenek.

A vádirat megtárgyalásán a meggyilkolt újságíró és barátnője szülei is megjelentek.

A hatalmas érdeklődéssel várt perre több mint száz szlovákiai és külföldi újságíró akkreditáltatta magát. A tárgyalásra ezért nem a különleges bíróság bazini székhelyén, hanem a jóval nagyobb befogadóképességű helyi jogi akadémia nagytermében kerül sor.

Ján Kuciak oknyomozó újságíró és barátnőjének februári meggyilkolása Szlovákiában tavaly tavasszal kormányellenes tüntetésekhez és belpolitikai válsághoz vezetett. A közvélemény és a sajtó élesen bírálták a kormányzatot, azt állítván, hogy korrupt, és megtűri a maffia működését az országban. A tiltakozási hullám következtében Robert Fico kormányfő és Robert Kalinák belügyminiszter lemondásra kényszerült, az új kormányfő Peter Pellegrini lett. Az eltelt másfél év alatt mérsékelten csökkent a Fico irányította kormányzó Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt támogatottsága is. A kormánykoalíciós Szlovák Nemzeti Párt és a Most-Híd szlovák-magyar vegyes párt népszerűsége szintén visszaesett.