Hetven migránst mentettek ki a Földközi-tengeren, többen meghaltak

 

Hét afrikai illegális bevándorló meghalt a Földközi-tengeren, hetvenet kimentettek a tengerből a marokkói parti őrség hajói – idézte hétfő este az MAP marokkói hírügynökség a parti őrség közleményét.

A kimentettek mind szubszaharai országokból valók, van köztük tíz nő, illetve egy kisgyerek, akinek az édesanyja odaveszett. Nagy méretű felfújható csónakjukkal az európai partok felé tartottak, de a parti őrség szerint útközben nehézségekbe ütköztek. Emberi jogi csoportok tudomása szerint a csónak azután süllyedt el, hogy tűz ütött ki rajta, és az erős szél miatt gyorsan terjedni kezdett.

A kimentettek egészségi állapota nagyon rossz volt, orvosi segítséget kaptak egy marokkói hadihajón, majd mindnyájukat a marokkói Nador kikötőbe szállították.

Marokkót a szűk Gibraltári-szoros választja el Európától. Az ország évek óta a délebbre fekvő afrikai országokból való illegális bevándorlók tranzitországa. A helyi hatóságok szerint az elmúlt években az embercsempészettel foglalkozó bűnhálózatok aktívabbá váltak.

Az Afrikából induló migránsok legfőbb célországa továbbra is Spanyolország. A Nemzetközi Migrációs Szervezet összesítése szerint Spanyolországba az idén 22 970 migráns érkezett, és 325-en vesztették életüket a veszélyes tengeri út közben.

A címlapfotói illusztráció.