Megkezdődött Kolumbiában a hadsereg áldozatainak exhumálása

 

Megkezdődött a kolumbiai Antioquiában szombaton azoknak az ártatlan embereknek az exhumálása, akiket az előző évtized közepén öltek meg a hadsereg tagjai a fegyveres gerillák elleni harcra hivatkozva.

A Las Mercedes de Dabeiba katolikus temetőben feltehetőleg több mint 50 olyan embert temettek el, akiket katonák öltek meg. A gerillák ellen harcoló katonáknak ugyanis jutalom járt, ha lázadókkal végeztek, ezért a hadsereg tagjai gyakran találomra kiválasztott civileket öltek meg, majd a holttesteket gerilla egyenruhába öltöztették, hogy megkapják a beígért jutalmat és juttatásokat. Szakértők szerint mintegy ötezer ember halhatott meg emiatt.

A holttesteket az úgynevezett Különleges Béketörvényszék szakértői exhumálják, hogy dokumentálni lehessen, mi történt, és megpróbálják azonosítani a hadsereg áldozatait. Eddig hét holttestet sikerült kihantolni.

Kolumbia évtizedeken át tartó fegyveres konfliktust vívott a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű szélsőbaloldali gerillaszervezettel, amellyel 2016-ban sikerült békét kötni, amiért az ország akkori elnökét, Juan Manuel Santost Nobel-békedíjjal tüntették ki.