Folytatta a nyomásgyakorlást Phenjan az amerikai kormányra

 

Észak-Korea szombati bejelentése szerint „kulcsfontosságú tesztet” hajtott végre sikeresen azon a telephelyén, ahonnan nagy hatótávolságú – például műholdat pályára állító – rakétákat tud indítani, és ezzel az ország tovább erősítette „stratégiai nukleáris elrettentő erejét”.

A bejelentést a hadtudományi akadémia egy meg nem nevezett szóvivője tette, de nem pontosította, hogy mit tesztelt a hadsereg péntek este. A kísérlet nyilvánvalóan annak a sorozatnak a része, amellyel Phenjan nyomást akar gyakorolni az amerikai kormányra a két ország közötti nukleáris tárgyalások folytatása érdekében – állapították meg hírügynökségek.

Kim Dzsongun észak-koreai vezető az év végéig adott határidőt az Egyesült Államoknak arra, hogy folytassa vele a tárgyalásokat. Phenjan múlt vasárnap is beszámolt egy „nagyon fontos kísérletről”, amelyet szintén a Szohe kísérleti telephelyen végeztek el.

Elemzők találgatták akkor, hogy a tesztet esetleg egy új hajtóművön végezték el, amelyet egy űrhajóba vagy egy interkontinentális ballisztikus rakétába szánnak. Ezúttal pedig lehetségesnek tartják a szakértők, hogy olyan technológiát tesztelt a hadsereg, amely javítja az interkontinentális ballisztikus rakéta teljesítményét.

A dél-koreai védelmi miniszter úgy értesült, hogy ezúttal is hajtóműtesztet végzett el Észak. A szombati bejelentés arra utal az AP hírügynökség szerint, hogy Phenjan valamilyen provokációt készít elő az Egyesült Államokkal szemben, ha nem folytatja vele a tárgyalásokat, és Washington nem enged követeléseiből.

A tárgyalások amiatt szakadtak félbe, hogy a Trump-kormány elutasította Észak-Koreának azt a követelését, miszerint oldja fel az ellene érvényben tartott büntetőintézkedéseinek nagy részét Phenjan nukleáris csapásmérő képességének részleges feladásáért cserébe.