Sturgeon szerint Skócia nemet mondott a Brexitre

 

A brit parlamenti választáson a skótok elsöprő többsége kinyilvánította, hogy az Európai Unióban akar maradni – mondta péntek délután Nicola Sturgeon skót miniszterelnök.

Nicola Sturgeon, a Skót Nemzeti Párt vezetője edinburghi sajtóértekezletén 2019. december 13-án, a brit előrehozott parlamenti választások másnapján. – (Fotó: MTI/EPA/Robert Perry)

Az SNP ezzel a második legnagyobb ellenzéki párt a brit parlamentben a Munkáspárt mögött és a Liberális Demokraták előtt.

A választást országos szinten a Boris Johnson brit miniszterelnök vezette Konzervatív Párt nyerte több mint három évtizede példátlan fölénnyel, Skóciában azonban a konzervatívok szavazataránya 3,5 százalékponttal 25,1 százalékra csökkent, és mindössze hat skóciai választókerületből küldhetnek képviselőt a londoni alsóházba.

Nicola Sturgeon a választás eredményét értékelő rövid edinburghi felszólalásában kijelentette: sajnálkozással ugyan, de el kell ismernie, hogy Johnson mandátumot szerzett a Brexit végrehajtására Angliában, arra azonban semmiféle felhatalmazása nincs, hogy Skóciát is kivigye az EU-ból.

A skót miniszterelnök közölte, hogy kormánya már a jövő héten megkezdi annak a jogi előkészítését, hogy az újabb skóciai függetlenségi népszavazás kiírásáról egyedül a skót parlament dönthessen saját hatáskörében.

Hozzátette: kizárólag a skótokat illeti meg a döntés joga arról, hogy Skócia független ország legyen-e, és semmiképpen sem a londoni miniszterelnököt, főleg nem egy olyan westminsteri kormányfőt, aki Skóciában megsemmisítő vereséget szenvedett.

A brit EU-tagságról 2016 júniusában rendezett népszavazáson országos átlagban a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége a kilépésre, a skótok 62 százaléka viszont a bennmaradásra voksolt. A skót kormányfő azóta számos alkalommal hangoztatott érvelése szerint Skócia nem engedheti meg, hogy egyértelműen kinyilvánított bennmaradási szándéka ellenére London „kirángassa” az Európai Unióból.

Nicola Sturgeon a minap a BBC televíziónak nyilatkozva kijelentette: ha az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból és „viszi magával” Skóciát is, akkor Skócia arra törekedne, hogy függetlenségének elnyerése után önálló tagországként visszaléphessen az EU-ba.

A csütörtöki választáson Észak-Írországban érzékeny veszteségeket szenvedett a legnagyobb protestáns britpárti erő, a Demokratikus Unionista Párt (DUP), amely az előző brit parlamentben az akkor még kisebbségben kormányzó Konzervatív Párt elsődleges külső támogatója volt.

Elvesztette londoni parlamenti mandátumát Nigel Dodds, a DUP westminsteri frakciójának eddigi vezetője is, akinek képviselői helyét az ír sziget egyesítésére és az észak-írországi brit fennhatóság felszámolására törekvő legnagyobb radikális katolikus párt, a Sinn Féin szerezte meg.

A DUP az eddigi tíz helyett nyolc képviselővel lesz jelen a londoni alsóházban, a Sinn Féin mandátumainak száma változatlanul hét.

A katolikus oldal mérsékeltebb, de szintén az ír sziget egyesítésére törekvő másik nagy pártja, az SDLP két képviselői helyet szerzett, így – Írország csaknem száz évvel ezelőtti megosztása óta első ízben – Észak-Írországban több mandátumhoz jutottak a brit fennhatóság ellen küzdő erők, mint a Londonhoz lojális unionista mozgalom.

A Sinn Féin képviselői azonban hagyományosan nem foglalják el helyüket a brit parlamentben, mivel nem hajlandók felesküdni a brit korona szolgálatára.