Szárazföldi telepítésű ballisztikus rakétával hajtott végre kísérletet az Egyesült Államok

 

A kaliforniai Vandenberg légibázisról indított, szárazföldi telepítésű ballisztikus rakétával hajtott végre kísérletet az Egyesült Államok csütörtökön – közölte a Pentagon szóvivője.

A védelmi minisztérium repülési tesztet hajtott végre egy hagyományos konfigurációjú, szárazföldi telepítésű ballisztikus rakétával csendes-óceáni idő szerint reggel 8 óra 30 perc körül” – közölte Robert Carver alezredes. „Jelenleg a teszt eredményeit értékeljük ki” – fűzte hozzá.

A rakéta, amelyet a Pentagon közleményében prototípusként jellemzett, az indítást követően több mint 500 kilométer megtéve a nyílt óceánon csapódott be. Carver szerint a védelmi tárca a kísérlet során gyűjtött adatokat új, közepes hatótávolságú ballisztikus rakéták kifejlesztéséhez fogja felhasználni.

Az amerikai kormányzat augusztus 2-án mondta fel az 1987-ben kötött - Ronald Reagan amerikai elnök és az akkori Szovjetunió kommunista pártfőtitkára, Mihail Gorbacsov által aláírt – INF-egyezményt. A megállapodás a szárazföldi indítású, hagyományos és nukleáris robbanótöltetekkel felszerelt közepes (500-5500 kilométeres) hatótávolságú ballisztikus rakéták és manőverező robotrepülőgépek megsemmisítéséről rendelkezett. A szerződés, amely mérföldkő volt a hidegháború lezárásában, megtiltotta az ilyen eszközök gyártását, birtoklását és tesztelését.

Washington állítása szerint Oroszország a szárazföldi Iszkander-M rakétarendszer és a tengeri indítású Kalibr manőverező robotrepülőgép továbbfejlesztett elemeit tartalmazó 9M729 típusú manőverező robotrepülőgép tesztelésével szegte meg a még hatályban volt szerződést, mert a fegyver hatótávolsága meghaladja az 500 kilométert. Moszkva tagadta ezt.

Egy brüsszeli NATO-forrás szerint a mostani amerikai teszt az INF-szerződés rendelkezéseibe ütközött volna. Az Egyesült Államok már augusztusban tesztelt egy menőverező robotrepülőgépet, ami szintén a megállapodás megsértése lett volna.

Bár a ballisztikus rakétákat különböző típusú robbanófejekkel lehet felszerelni, a Pentagon állítása szerint a most tesztelt típus nem képes nukleáris töltet hordozására.

Több politikus attól tart, hogy az INF-szerződés hiányában új fegyverkezési verseny kezdődhet, ami akár amerikai közepes hatótávolságú ballisztikus rakéták európai telepítéséhez is vezethet.

A címlapfotó illusztráció.