A vád ejtését kérte a népirtással gyanúsított Mianmar vezetője

 

A vád ejtését kérte a népirtással gyanúsított Mianmar vezetője a hágai Nemzetközi Bíróságon csütörtökön. Aung Szan Szú Kjí egyúttal figyelmeztetett a mianmari hadsereg és a rohingja muszlim kisebbség közötti válság újbóli kiéleződésének veszélyére.

Aung Szan Szú Kji mianmari államtanácsos az ENSZ Nemzetközi Bíróságán (ICJ) Hágában 2019. december 11-én, a per tárgyalásának második napján.  (Fotó: MTI/EPA/ANP/Koen Van Weel)

A Nobel-békedíjas politikus úgy vélekedett, hogy a népirtásra vonatkozó vádak alááshatják a mianmari közösségek közötti „megbékélést”.

2017 augusztusa óta mintegy 740 ezer rohingja menekült Bangladesbe a mianmari hadsereg és a buddhista milíciák túlkapásai elől.

Az 57 tagállamot számláló Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC) nevében Gambia nyújtott be keresetet a délkelet-ázsiai ország ellen az ENSZ Nemzetközi Bíróságán (ICJ). Gambia azzal vádolja a Mianmart, hogy megsértette népirtás megelőzéséről szóló nemzetközi egyezményt, és kérte a bíróságot, hogy rendeljen el sürgős intézkedéseket a rohingják védelmében.

Mianmar tagadja a népirtás vádját, Aung Szan Szú Kjí a tárgyaláson viszont elismerte, hogy a rohingjákkal szemben a katonaság olykor aránytalanul határozott fellépést tanúsított, amely civilek életét is követelte.

„Arra kérem önöket, hogy bölcsességgel és igazságossággal meghozott döntésük segítsen nekünk a különbözőségből létrehozni az egységet” – jelentette ki Mianmar de facto miniszterelnöke a háromnapos tárgyalás zárásán. Aung Szan Szú Kjí azt hangoztatta, hogy „fontos volt elkerülni minden belső fegyveres konfliktus kiújulását 2016-ban és 2017-ben”.

A 74 éves Aung Szan Szú Kji előző nap határozottan elutasította a gambiai vádakat, amelyek szerint Mianmar „népirtási szándékávkal” lépett fel a rohingják elleni túlkapások során. Gambia viszont csütörtökön azzal vádolta a mianmari vezetőt, hogy hallgatott a rohingják sorsa láttán.

Az ICJ döntése a sürgősségi intézkedésekről még hónapokig eltarthat, az ügyben hozandó ítélet pedig több év múlva várható.