Megemelték a riasztási szintet, mégis a vulkán közelébe engedték az embereket Új-Zélandon

 

Valószínűleg nincsenek további túlélők az Új-Zélandi vulkánkitörés után. A Fehér-szigeten 47-en voltak, amikor kitört a tűzhányó. Voltak, akik épp a kráterben kirándultak, amikor sűrű füstöt és gőzt lövellt ki magából a vulkán. Harmincnégy embert sikerült kimenteni, öten meghaltak, nyolc embert pedig eltűntként tartanak nyilván. A mentőegységek felfüggesztették a mentést.

A Fehér-sziget tűzhányója helyi idő szerint vasárnap délután tört ki. A vulkán három és fél kilométeres gőz- és hamufelhőt lövellt ki magából. A kitörés pillanatában 47 ember tartózkodott a szigeten, többségük ausztrál turista, de volt közöttük amerikai, brit és német állampolgár is.

Megemlékeztek az elhunytakról

A magánsziget rendkívül népszerű, évente tízezren keresik fel. A tragédiát elszenvedő csapat múlt héten indult Sydneyből és Wellingtonba tartott. A Fehér-szigeten csak azok szálltak le a hajóról, akiket érdekelt az aktív vulkán. A hétfői tragédia miatt azonban egyelőre nem folytatják útjukat, a túlélők egy rögtönzött emlékhelynél, virágokat elhelyezve emlékeztek meg az elhunyt utasokról.

A rendőrség képviselője elmondta, hogy

mindenkit kimentettek a szigetről, akit lehetett.

Több repülést hajtottak végre a térségben, harmincnégy embert sikerült kimenteni, többségüket súlyos égési sérülésekkel kezelnek. Köztük vannak olyanok is, akik életveszélyes állapotban vannak.

Az új-zélandi hatóságok szerint mielőbb ki kell vizsgálni, miért tartózkodhattak turisták a tűzhányón, ha a szakemberek korábban már észlelték a vulkáni tevékenység hirtelen fokozódását. Már november 18-án megemelték a riasztási szintet, mivel nőtt a kráterben feltörő kén-dioxid mennyisége, ráadásul a vulkanikus eredetű földmozgások is felerősödtek.

Gazdasági érdekek lehetnek a háttérben

Valószínűleg a gazdasági érdekek felülírták a biztonsági előírásokat, ezért engedhették a turistákat a vulkán közelébe is, hiszen a sziget látogatása nem ingyenes – erről beszélt Pavelcze László, a Baptista Szeretetszolgálat veszélyhelyzet-kezelési igazgatója az M1 Ma reggel című műsorában. Úgy fogalmazott, az oda látogató emberek gyakorlatilag „azért fizettek, hogy meghaljanak”.

A térség szinte állandóan földrengések által sújtott terület, az új-zélandi és az indonéz szigetek is folyamatosan mozgásban vannak, így teljesen érthetetlen, hogyan kerülhettek a szigetre emberek – mondta. Egy vulkánkitörésnél nemcsak a földmozgások és rengések jelentenek veszélyt, hanem különböző veszélyes gázok is, amik ilyenkor a felszínre kerülnek. Hozzátette,

a forró gőz és a pernye rendkívül veszélyes az emberi életre.

Közölte, a mentőegységek még nem tudtak átmenni a szigetre, a mentést egyelőre fel is függesztették, mert a jelenlegi körülmények között még a speciális alakulatok sem tudnak dolgozni. A kutatások folytatását a vulkán aktivitása, a gázkibocsátás mértéke és a pernyeszóródás határozza meg. Légi járművekkel sem lehet megközelíteni a szigetet, ugyanis a pernye bekerül a hajtóművek szerkezetébe, és tönkre teszi azt – magyarázta.

Megjegyezte, amíg a vulkánkitörés tart, és gázok kerülnek a levegőbe nagy mennyiségben, addig biztos, hogy nem is fogják folytatni a mentést. Ráadásul ilyenkor a kutatás is okafogyottá válik, hiszen a pernye mindent betakar. Az egész területet később majd úgy kell átvizsgálni, ahogyan a lavinakutatók vizsgálják át a havat lavina után, csak itt a hó helyett pernyével kell számolni.

Közkedvelt célpont a turisták körében

A Fehér-sziget egy kis, vulkán által formált lakatlan sziget, amelyet gyakran látogatnak turisták kisebb csoportokban. Az egyetlen olyan új-zélandi sziget, amelyen aktív vulkán van, az ottani tűzhányók hetven százaléka ugyanis tengerfenéki.

Legutóbb 2012 végén, 2013 elején tört ki, de 2016-ban is volt egy rövidebb kitörés. Több mint száz éve, 1914-ben történt olyan kitörés, amelynek halálos áldozatai is voltak, 12 ember halt meg az ottani kénbányákban.

A hétfői vulkánkitörésnek eddig öt halottja van, nyolc embert pedig eltűntként tartanak nyilván.