Igazságügyi biztos: az Európai Bizottságnak minden lehető eszközt alkalmaznia kell az uniós értékek betartása érdekében

 

Fontos, hogy az Európai Bizottság továbbra is alkalmazza az összes eszközt és nem csak a hetedik cikkelyt az uniós értékek betartása érdekében – jelentette ki az Európai Unió igazságügyi biztosa, a belga Didier Reynders az Általános Ügyek Tanácsában a Magyarországgal szemben indított, hetes cikk szerinti eljárás kapcsán kedden.

Az Európai Unió igazságügyi biztosa, a belga Didier Reynders az Általános Ügyek Tanácsában a Magyarországgal szemben indított, hetes cikk szerinti eljárás kapcsán nyilatkozott (Fotó: EPA/Olivier Hoslet)

Az uniós biztos azt is kijelentette, hogy a jövő év elején mindenképpen el szeretne látogatni Magyarországra és Lengyelországba is. Sajnos, a legutóbbi tárgyalások óta további negatív fejleményeket tapasztaltunk Magyarországon – mondta Reynders.

A szövetségi kormány attól tart, hogy a jogállamiság tovább romlik Magyarországon

Vera Jourová, az értékek és átláthatóság uniós biztosa fontosnak nevezte, hogy az EU tagországai megvitassák a lengyelországi és a magyarországi helyzetet. Hangsúlyozta: a párbeszéd nagyon fontos ahhoz, hogy megértsék, mi történik a két országban.

Michael Roth német európai ügyekért felelős miniszter nyilatkozatában azt hangoztatta, hogy a jelenlegi magyar jogalkotási kezdeményezések arra utalnak, hogy a jogállamiság helyzetét tekintve a helyes irány helyett visszaesés fordulhat elő. Kijelentette, a szövetségi kormány attól tart, hogy a jogállamiság tovább romlik Magyarországon.

Aggodalommal szemléljük a jelenlegi helyzetet” – mondta Roth.

A leginkább problémás kérdések közé az igazságszolgáltatás függetlensége, a média szabadsága és az akadémiai szabadság tartozik – tette hozzá a német miniszter.

Az uniós tanács semmiképpen sem nevezhető „kórusnak”

Az Európai Bizottság szokásos déli sajtótájékoztatóján újságírói kérdés hangzott el arról, hogy Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára Twitter-üzenetében az Európai Unió tanácsát „Soros kórusának” nevezte.

Eric Mamer, az uniós bizottság vezető szóvivője válaszában kijelentette: az uniós tanács semmiképpen sem nevezhető „kórusnak”, az ilyen kijelentésekért azok felelősek, akik részéről azok elhangzottak.