Új területre költöztetik a bozóttüzek miatt élőhely nélkül maradt koalákat Ausztráliában

 

A pusztító bozóttüzek miatt élőhely nélkül maradt koalák számára egy több mint félmillió hektáros területet jelölnek ki Queenslandben, ahová áttelepíthetik őket – jelentette be az ausztrál állam kormánya.

Az elmúlt hónapokban a mezőgazdasági és ipari fejlesztések, és a Queenslandben, valamint Új-Dél-Walesben pusztító bozóttüzek miatt a koalák élőhelye megtizedelődött. Queensland kormányzata vasárnap közölte, hogy több mint 570 ezer hektárnyi területen koala prioritási zónát hoz létre az új koalastartégiája részeként.

A bozóttüzeknek pusztító hatása van a természetre. Rengeteg sérült koalát láttunk, amelyek a délkeleti térség különböző területeiről származnak. Sok koala már lábadozik, de nagyon sok elpusztult” – mondta el a tervezettel kapcsolatban Annastacia Palaszczuk, Queensland kormányfője.

A Párizsnál kétszer nagyobb területen, amelyet a koalák menedékének szánnak, a kormány nem engedélyezi az erdőirtást, új termőterületek létrehozását, hogy védelmezzék a koalapopulációt. Ennek a területnek egy 300 hektárnyi része jelenleg is koalák élőhelye.

Queenslandben a koalák populációja a délkeleti élőhelyeken 50-80 százalékkal csökkent az elmúlt 20 évben. A koalák alapvető élőhelyeinek háromnegyed része már elpusztult. Környezet- és természetvédelmi szervezetek figyelmeztettek arra, hogy a koalák élőhelye egyre szűkül, az állományt a közúti balesetek, kutyatámadások és egy szaporodással terjedő gombás betegség is tizedeli.

Leeanne Enoch, Queensland környezetvédelmi minisztere elmondta, hogy az állam koalavédelmi stratégiáját az elérhető legjobb tudományos eredmények alapján állították össze.

A koalák az állam ikonikus állatai, az országnak és nemzetközileg is fontosak, és a queenslandiak meg akarják védeni őket” – hangsúlyozta a miniszter.

Az új koalastratégia elhárítja a koalákat érintő fenyegetéseket, gondoskodik élőhelyükről, gyógyításukról, a közúti balesetek és a kutyatámadások elkerüléséről.

Az új-dél-walesi koalapopuláció helyzetéről tartott hétfői hivatalos meghallgatáson a North East Forest Alliance (NEFA) erdővédelmi szervezet elnöke, Dailan Pugh elmondta, október óta több mint kétezer koala pusztulhatott el a szövetségi államot sújtó bozóttüzekben, és az északi partvidék koala-élőhelyeinek egyharmada veszett oda a lángokban.

A szakértők szerint a bozóttüzek tovább növelik az Ausztráliában őshonos apró erszényes kipusztulásának kockázatát.