A szudáni politikai átmenet sikere kulcsfontosságú a régió stabilitása szempontjából

 

Szudánban a politikai átmenet történelmi lehetőséget kínál egy békés, demokratikus és virágzó állam megteremtésére, miközben az ország sikere továbbra is kulcsfontosságú a tekintetben, hogy mind Afrika szarván, mind pedig a tágabb régióban stabil helyzet alakuljon ki – állapították meg az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei brüsszeli tanácskozásukon elfogadott állásfoglalásukban hétfőn.

A témáról kiadott közlemény szerint az Európai Unió megerősítette: kulcsfontosságú partnerként elkötelezett amellett, hogy a demokratikus átmenet sikere érdekében a továbbiakban is támogassa Szudánt a politikai, gazdasági és társadalmi reformok útján.

Az afrikai országban szeptemberben átmeneti kormány alakult, miután tavasszal a hadsereg elmozdította az elnöki pozícióból Omar el-Besír addigi vezetőt, a lakosság viszont tüntetésekkel megakadályozta, hogy hosszabb távon a katonaság maradjon hatalmon.

Az uniós miniszterek most kiemelték, hogy az ország hosszú távú stabilitásának biztosítása érdekében az átmenetnek ki kell terjednie a társadalom valamennyi elemére, különösen a nőkre és a fiatalokra, valamint a fegyveres konfliktus és a marginalizálódás által különösen érintett régiók lakosaira.

Arra emlékeztettek, hogy csak egy valódi döntéshozatali hatáskörrel rendelkező, hatékony, polgári irányítású kormány nyerheti el a szudáni nép bizalmát, és fektetheti le az érdemi reformok alapjait.

Az EU továbbra is kész arra, hogy a regionális partnerekkel, különösen az Afrikai Unióval együttműködésben segítséget nyújtson a szudáni vezetésű békefolyamathoz” – írták.

Kiemelték továbbá, hogy jelentős makrogazdasági reformokra van szükség ahhoz, hogy a szudáni gazdaság új lendületet kapjon, és elinduljon a fenntartható növekedés felé vezető úton. Jelezték, hogy az unió kész támogatni az átmeneti kormány erre vonatkozó terveit.

Végezetül üdvözölték az átmeneti kormány közelmúltban tett lépéseit, ugyanakkor aláhúzták, hogy továbbra is aggasztó a romló humanitárius helyzet, amelyet tovább súlyosbít a menekültek és az országon belül lakóhelyüket elhagyni kényszerültek nagy száma. E tekintetben arra szólították fel a szudáni hatóságokat, hogy számolják fel a humanitárius és fejlesztési szereplők munkáját gátló, még fennálló bürokratikus akadályokat.

A címlapfotó illusztráció.