Hazafiak felvonulását zavarták meg migránsbarát szélsőségesek

 

Függetlenségének 102. Évfordulóját ünnepli Finnország. A hivatalos állami megemlékezések mellett számtalan felvonulást és tüntetést jelentettek be a mai napra. A finn rendőrség nagy erőkkel készül a rend fenntartására mert az utóbbi évek tapasztalatai alapján a hazafias lelkületű állampolgárok békés felvonulását többször próbálták megzavarni a migránsbarát szélsőségesek –derül ki az M1 műsorából.

Az M1 tudósítója elmondta, összesen hét magát antifasisztának mondó tüntetőt vettek őrizetbe.

Az is kiderült, hogy a mai napra kilenc tüntetést jelentetek be, ebből ötöt engedélyezett a rendőrség.

Fáklyás felvonulást is tartanak a Hősök nemzeti temetőjébe, a felvonulással azon hősők emléke előtt tisztelegnek, akik a finn nemzetet életben tartották például a téli háború alatt vagy a komoly politikai konfliktusokba megvédték az ország függetlenségét.

Az M1 tusosítója kiemelte, a korábbi években sem voltak konfliktusmenetesek ezek a felvonulások. Manapság azonban a tüntetések nem csak a hősök előtti főhajtásról szól, hanem arról is, hogy mi lesz a nemzet jövője. A felvonulok aggodalmukat fejezik ki a finn kormány migrációs politikájával kapcsolatban. Hozzátette, a felvonulók szeretnének egy átgondoltabb bevándorláspolitikát, és nem utolsó sorban azt is szeretnék, hogy Finnország olyan gazdaságpolitikát folytasson, ami az állpolgárok érdekét szolgálja.

A címlapfotó illusztráció.