Hatórányi szívmegállás után hoztak vissza az életbe egy nőt Barcelonában

 

Az orvosok hatórányi szívmegállás után mentették meg egy nő életét a barcelonai Vall d'Hebron kórházban, az úgynevezett műtüdős kezelésnek köszönhetően.

Audrey Mash és férje, Rohan Schoeman a barcelonai Vall d’Hebron kórházban (Fotó: Twitter)

A 34 éves brit Audrey Mash a férjével túrázott november elején a katalán Pireneusokban, amikor egy hóvihar meglepte őket több mint kétezer méteres magasságban.

Mire a mentők a helyszínre értek már megállt a szíve

Mire a riasztott mentőcsapatok megtalálták őket, a nő teste erősen kihűlt, eszméletét vesztette és megállt a szíve.

Mentőhelikopterrel szállították kórházba, ahol ECMO (extracorporeal membrane oxygenation) készülékkel, vagyis speciális testen kívüli szívmotorral kezdték meg a kezelését, amely a kivezetett vér oxigéntelítésére és a szén-dioxid eltávolítására szolgál. Az eljárás során a testen kívüli keringést a beteg combartériájába és vénájába vezetett két cső segítségével valósítják meg.

Neurológiai károsodás sem érte

Eduard Argudo kezelőorvos szerint az eljárás sikere azon múlt, hogy a nő súlyosan kihűlt, teste mindössze 18 fokos volt, amikor rátaláltak. Ha normális testhőmérséklettel szállították volna kórházba, már nem tudták volna megmenteni. Hozzátette, hogy a pácienst neurológiai károsodás sem érte.

Audrey Mash újságíróknak nyilatkozva arról beszélt, hogy valóságos csoda, ami vele történt. Spanyolországban ez az első olyan dokumentált eset, amikor ilyen hosszú szívmegállás után valaki életben marad és felépül.