Moszkva kiutasított egy bolgár diplomatát

 

Oroszország nemkívánatos személynek nyilvánított egy bolgár diplomatát, a lépést válaszintézkedésnek minősítve – közölte csütörtökön a TASZSZ külügyi forrásra hivatkozva.

Ez az a tükörintézkedés, amelyre már figyelmeztettünk” – közölte a hírügynökség névtelenül idézett informátora.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő október 31-én a TASZSZ-nak nyilatkozva rámutatott, hogy „a diplomáciában a kölcsönösség elve érvényesül”.

A bolgár kormány október 29-én kiutasított egy kémkedéssel gyanúsított orosz diplomatát, egy nappal később pedig megtagadta a vízumot a leendő orosz katonai attasétól. A bolgár külügyminisztérium nem közölt további részleteket, de leszögezte: a második intézkedés nem jelenti azt, hogy az orosz tisztségviselőt nemkívánatos személlyé nyilvánították.

Szófia a kiutasításra azután szánta rá magát, hogy Moszkva a bolgár kormány kérése ellenére nem hívta vissza a szófiai ügyészség által kémkedéssel megvádolt diplomatát. Bolgár ügyészek szerint a kiutasított diplomata tavaly szeptember óta találkozókat tartott többek között egy magas rangú tisztségviselővel, akinek hozzáférése volt az EU-tól és a NATO-tól származó titkosított információkhoz.

A NATO- és EU-tag Bulgária továbbra is szoros kulturális és történelmi kapcsolatokat ápol Oroszországgal, amely továbbra is a balkáni ország legnagyobb energiaszolgáltatója.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán azzal vádolta meg Bulgáriát, hogy szándékosan akadályozza saját területén a Török Áramlat gázvezeték Európa felé tartó folytatásának építését. Kilátásba helyezte, hogy ha a bolgár vezetés nem kíván együttműködni a vezeték ügyében, akkor Moszkva „megtalálja a megvalósítás más útjait Európa déli részén”.