Fidesz: Megbukott a bevándorláspárti uniós migránspolitika

 

Lesújtó képet fest a Európai Számvevőszék különjelentése az uniós áttelepítési program eredményeiről – áll a Fidesz EP-frakciójának közleményében.

Az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságában csütörtökön mutatták be az Európai Számvevőszék különjelentését, mely azt vizsgálta, hogy a menekültválság által különösen sújtott Görögország és Olaszország esetében az uniós támogatások megfelelően kerültek-e felhasználásra.

A Fidesz szerint a jelentésből egyértelműen kiderül, hogy az áttelepítési rendszer megbukott, és a bőkezű, bevándorláspárti uniós támogatások ellenére sem sikerült felgyorsítani a menedékkérelmek elbírálásának eljárásait, nem sikerült hatékonyabbá tenni a kiutasításokat, és továbbra is kritikus körülmények között tartják a menedékkérőket, különösen a görögországi táborokban.

A jelentés rámutatott, hogy az áttelepítési program keretében más tagállamba telepített migránsok nagy része, egyes országokból 80 százalék feletti arányban elszökik, és továbbra sem vesznek ujjlenyomatot a menedékkérőktől Görögországban és Olaszországban, ami segítené a későbbi azonosításukat.

Az uniós jelentés kitér arra, hogy a hotspotok nem tudják a napról napra változó menekülthullámokat hatékonyan kezelni. Olaszországban a benyújtott menedékjog iránti kérelmek több mint négy év alatt jutnak el a végleges jogorvoslati szakaszba.

A kitoloncolási rendszer sem működik, hiszen a tényleges kiutasítások száma mindenhol rendkívül alacsony. Kihasználatlan kapacitással járnak a repülőgépek, amelyekkel a származási országukba kellene az elutasított menedékkérőket hazaszállítani, hiszen a migránsok a jogerős kitoloncolási határozatok átvétele után is tovább tudnak utazni más tagállamba.

Az Európai Unió nem rendelkezik semmilyen információval arról sem, hogy a hazaszállított menedékkérők közül hányan próbálnak újra az unió területére jutni – állapítja meg a jelentés.

Deutsch Tamás, az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságának alelnöke a jelentést értékelve elmondta, hogy teljesen új megközelítésre van szükség a bevándorláspolitikában, és tovább kell erősíteni a nemzeti hatóságokat, és több forrást kell biztosítani a tagállamoknak a határvédelemre.