Elveszíti osztrák állampolgárságát az Iszlám Állam egyik terroristája

 

Az Iszlám Állam terroristája, Azad G. elveszíti osztrák állampolgárságát – jelentette be határozatát a bécsi főpolgármesteri hivatal csütörtökön. A döntés még nem jogerős.

Az osztrák állampolgárság megvonását Bécs főpolgármestere kezdeményezte márciusban. Michael Ludwig azt mondta: „Az osztrák állampolgársághoz való minden jogát elveszíti az, aki csatlakozik egy terrorszervezethez, és részt vesz az Iszlám Állam harcaiban.

A szociáldemokrata városvezető szerint a belügyminisztériumnak minél hamarabb megoldást kellene találnia arra, hogyan járjanak el az Ausztriába visszatérni szándékozó terroristákkal szemben.

Azad G. Bécsben született, és osztrák–török kettős állampolgárságú. 2010-ben katonai alapszolgálatot teljesített Ausztriában, majd belépett a hadseregbe. Hamarosan azonban a bűnözők listájára került, ezért a továbbiakban nem vehetett részt a katonai gyakorlatokon. 2013-ban Szíriába ment, és csatlakozott az Iszlám Állam terrorszervezethez. Mivel a harcokban megsebesül, Törökországon keresztül visszatért Ausztriába, és kórházi kezelésben részesült. Tizennégy hónapot töltött „szabadságon”, havonta 885 euró biztosítást kapott.

A dzsihadistát szülei jelentették fel; az ügyészség 2015-ben indított eljárást ellene, a nyomozást azonban megszüntették.

Azad G. márciusban az Iszlám Állam terrorszervezet katonájaként kurd fogságba került. A 27 éves terrorista egy, a Facebookon közzétett videófelvételen beszélt arról, hogy Bécsben született, és Szíriában kurd fogságban van. Azt mondta: „Remélem, jól látható, hogy megbántam, amit tettem.

Az eset nem egyedi, 2018-ban egy osztrák–török kettős állampolgárságú, feltételezett dzsihadistától már megvonták az osztrák állampolgárságot, az ítélet később jogerőre emelkedett.