Csalás történt a bolíviai választáson

 

Az október 20-i bolíviai elnökválasztás eredményének „szándékos manipulációját” állapították meg az Amerikai Államok Szervezetének (AÁSZ) szakértői szerdán közzétett jelentésükben, hetekkel azután, hogy a választáson hivatalosan győzelmet arató Evo Morales elnök a csalás gyanúja miatt lemondani kényszerült, és elmenekült az országból.

A Mexikóban politikai menedéket kapott Evo Morales volt bolíviai elnök (Fotó: MTI/AP/Marco Ugarte)

Végső jelentésükben az AÁSZ szakértői az írják, hogy az a tíz százalékos különbség, amellyel Morales első fordulós győzelmet aratott a választáson, „eltörpül a kimutatott manipulációkhoz és csalásokhoz képest”.

Az összegyűjtött súlyos bizonyítékok alapján megállapítható, hogy szándékos műveletek sorozatát hajtották végre a választói akarat meghamisítása céljával” – fogalmaznak a szakértők, akik szerint a hatóságok egyebek mellett egy rejtett számítógépes szerver segítségével módosították az eredményeket Morales javára.

A dél-amerikai országban hat hete tartott választás első részeredményei még azt mutatták, hogy a szabályok alapján második fordulót kell tartani, a több mint 20 órával később közzétett új eredmények ezzel szemben már a posztért negyedszerre induló, karizmatikus baloldali elnök fölényes győzelméről szóltak, ami gyanút keltett az ellenzékben és a nemzetközi megfigyelők között.

Öt nappal később a legfelsőbb választási bíróság hivatalosan is bejelentette, hogy a hivatalban lévő elnök a szavazatok 47,08 százalékát szerezte meg, ami biztosította számára az első fordulós győzelmet jelentő több mint 10 százalékos előnyt riválisával szemben.

Az Észak- és Dél-Amerika, valamint a karib-tengeri térség 35 országát tömörítő AÁSZ már akkor „aggodalmának” és „meglepetésének” adott hangot az eredmények megmagyarázhatatlan alakulása miatt, majd október 30-án bejelentette, hogy átfogó vizsgálatot kezd az ügyben.

A bolíviai elnökválasztás vitatott eredménye országszerte erőszakos tüntetéseket váltott ki, amelyekben 33 ember halt meg, több százan pedig megsebesültek.

Az utca nyomására, és miután a hadsereg és a rendőrség is megvonta tőle támogatását, Evo Morales, az ország első indián származású elnöke november 10-én lemondott és Mexikóba menekült, azt állítva, hogy államcsíny áldozata lett.