Támadás érte egy japán segélyszervezet egyik autóját Afganisztánban

 

Terrorista támadás érte szerdán Afganisztánban egy japán segélyszervezet egyik gépkocsiját, és a benne utazó hat embert – egy japán orvost és öt helyi alkalmazottat – megölték – közölte több hivatalos forrás.

A Peace Medical Service (PMS) segélyszervezet autója az ország keleti részén lévő Nangarhar tartomány székhelyére, Dzsalálábádba tartott, amikor ismeretlen fegyveresek rátámadtak. A járműben Nakamura Tecu japán orvos és a szervezet öt helyi alkalmazottja utazott. Négy helyi alkalmazott azonnal meghalt, az ötödik és az orvos súlyosan megsebesült, a dzsalalábádi kórházba szállították őket. Mindkét sebesültet megműtötték, majd Nakamurát helikopterrel el akarták szállítani a Kabulhoz közeli bagrami katonai kórházba további műtét céljából, de még felszállás előtt életét vesztette. Belehalt sebesülésébe a megműtött alkalmazott is. Az esetről a tartományi kormányzó szóvivője és a dzsalálábádi kórház tájékoztatta a hírügynökségeket.

Nakamura Tecu a PMS alapítója és vezetője volt 2008 óta Afganisztánban. Azután kezdte el tevékenységét, hogy egy másik japán orvost, Ito Kazuját lázadók elrabolták és meggyilkolták az országban.

A támadás elkövetőjeként egyelőre nem jelentkezett egyetlen szervezet sem. A kormányellenes tálibok közölték, hogy nem a tettes nem közülük való.

Két héten belül ez már a második támadás volt Afganisztánban segélyszervezeti alkalmazottak ellen.

A címlapfotó illusztráció.