Szijjártó: A brit külpolitika egyik sarokköve a vallásszabadság garantálása

 

Nagy-Britannia külpolitikájának egyik sarokköve a vallásszabadság garantálása és a vallási okokból üldözött közösségek támogatása, ez egybevág a magyar kormány üldözött keresztényeket támogató politikájával – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdára virradóra az MTI-nek Londonból telefonon nyilatkozva.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyilatkozik a sajtó képviselőinek a londoni nagykövetség előtt 2019. december 3-án (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A brit kormány vallásszabadságért felelős miniszterelnöki biztosával egyetértettünk abban megbeszélésünkön, hogy miután a kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon – a vallásuk miatt üldözöttek nyolcvan százaléka keresztény –, különös figyelmet kell fordítani az üldözött keresztény közösségek támogatására” – mondta a miniszter.

Magyarország azt szorgalmazza, hogy „a politikai korrektség és a képmutatás elhagyásával a nemzetközi közösség végre világosan beszéljen” a keresztény közösségeket érő támadásokról, ne hagyja őket következmények nélkül, és álljon ki az üldözött keresztények mellett. Magyarország eddig negyvenmillió dollárt költött a közel-keleti és az afrikai keresztény közösségek támogatására, ami miatt egyértelmű megbecsülés övezi a nemzetközi közéletben – tette hozzá.

Továbbra is az az alapelvünk, hogy a segítséget oda kell vinni, ahol a baj van, ennek jegyében a jövőben is támogatni fogjuk azokat a programokat, amelyek a keresztény közösségek helyben maradását vagy a hazájukba történő visszatérésüket teszik lehetővé” – szögezte le Szijjártó Péter.

A miniszter a NATO megalapításának 70. évfordulójára összehívott vezetői találkozón vett részt Londonban, ennek alkalmával találkozott kedden Rehman Chishti vallásszabadságért felelős brit miniszterelnöki különmegbízottal.