Kiutasítottak Németországból két orosz diplomatát

 

A német külügyminisztérium kiutasított kedden Németországból két orosz diplomatát egy berlini csecsen emigráns meggyilkolásával összefüggésben.

A tárca közleménye szerint a diplomáciai kapcsolatokról szóló 1961-es bécsi nemzetközi szerződés alapján azonnali hatállyal nemkívánatos személynek minősítik a berlini orosz nagykövetség két munkatársát.

Az intézkedés válasz arra, hogy Moszkva a német fél többszöri, nyomatékos és magas szinten előterjesztett kérésének ellenére sem hajlandó közreműködni a Berlinben augusztus 23-án elkövetett gyilkosság feltárásában.

Erre a közreműködésre azért is nagy szükség lenne, mert az állam elleni súlyos bűncselekmények ügyében illetékes német szövetségi legfőbb ügyészség kedden magához vonta az ügyet, arra hivatkozva, hogy a nyomozás során feltártak arra utaló jeleket, hogy a gyilkosságot orosz állami szervek vagy az Oroszországi Föderációhoz tartozó Csecsen Köztársaság szerveinek megbízásából követték el – áll a közleményben.

Moszkva ellenlépéseket helyezett kilátásba

Ellenlépések egész csomagját helyezte kilátásba az orosz külügyminisztérium szerdán amiatt, hogy Németország egy csecsen emigráns meggyilkolására hivatkozva kiutasított két orosz diplomatát.

A moszkvai diplomáciai tárca „felelőtlennek” és „barátságtalannak” minősítette Berlin lépését, és azt hangoztatta, hogy „megengedhetetlen” a gyilkosság felderítésének átpolitizálása.

A nap folyamán korábban Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője „abszolút megalapozatlannak” nevezte azokat az állításokat, amelyek szerint Oroszországnak köze lenne a merénylethez, amelyet Berlinben augusztus 23-án a georgiai állampolgárságú Zelimhan Hangosvili ellen követett el egy bérgyilkos.