Tartós megoldást szorgalmaz az ENSZ-főtitkár a menekültekkel való bánásmódra

 

Hosszú távra szóló, konkrét megoldások kidolgozását kérte António Guterres ENSZ-főtitkár szerdán a világszervezet egy újonnan létrehozott munkacsoportjától a lakóhelyüket elhagyni kényszerülő emberek ügyében, akiknek a száma tavaly mintegy 58 millióra nőtt világszerte.

António Guterres (Fotó: EPA/Juanjo Martin)

Guterres ajánlások kidolgozását kérte a munkacsoporttól, hogyan lehetne javítani az ENSZ-tagállamok reagálását a jelenségre, a menekültek és az őket befogadó országok vonatkozásában.

A múlt évben 41 millióra nőtt és ezzel rekordmagasságba emelkedett a lakóhelyüket valamilyen fegyveres konfliktus miatt elhagyni kényszerülő emberek száma a világban. Ugyanabban az évben további 17 millió ember vált menekültté természeti katasztrófák okán” – állítja a világszervezet egy New Yorkban közzétett nyilatkozata.

A problémával foglalkozó nyolcfős munkacsoport tagjait kedden nevezték ki, köztük több olyan személlyel, akik valamelyik menekültáradattal szembesülő országból származnak.

A csoport két társigazgatójának a főtitkár az olasz Federica Mogherinit, az Európai Unió volt kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét, illetve a ruandai Donald Kaberukát, az Afrikai Fejlesztési Bank korábbi elnökét választotta ki. Az ENSZ nem jelölt meg határidőt, ameddig a kinevezetteknek a következtetéseiket tartalmazó jelentést nyilvánosságra kell hozniuk.