Egy bírósági döntés megkönnyítheti a brazil elnök új pártjának megalakítását

 

A brazil választási bíróság közlése szerint bíráinak többsége megszavazta kedden azt a határozatot, amely lehetővé teszi digitális aláírások gyűjtését a pártok bejegyeztetésének folyamatában.

Jair Bolsonaro brazil elnök és legidősebb fia, Flávio Bolsonaro szenátor (Fotó: MTI/AP/Eraldo Peres)

A döntés minden bizonnyal kedvez majd Jair Bolsonaro elnöknek, aki új pártot próbál kiépíteni, miután összerúgta a port a Szociálliberális Párttal (PSL), amelynek élén győzelmet aratott a 2018-as brazíliai elnökválasztáson.

A radikális jobboldlai elnök novemberben alapította meg új politikai pártját Szövetség Brazíliáért (APB) néven, a korrupció elleni harc és a keresztény értékek előmozdításának jelszavai alatt.

Az APB két hete csütörtökön közölte, hogy a párt elnöke Bolsonaro, míg első alelnöke az elnök legidősebb fia, Flávio Bolsonaro szenátor lesz.

Megfigyelők szerint az új párt leginkább a gyorsan növekvő brazil evangélikus keresztényi közösség tagjaitól vár támogatást, közülük tömegesen voksoltak Bolsonaróra a 2018 októberi elnökválasztáson, amikor egyebek között ígéretet tett arra, hogy gátat vet az abortusz legalizálásának, a melegházasságnak és a marihuánahasználatnak.

Az APB alapelvei között szerepel az élet védelme a fogantatás pillanatától, valamint hogy törvénybe foglalja a lőfegyverviseléshez való jogot a magántulajdon védelme érdekében.