Tovább csökkent a sertéshús ára Kínában

 

A kínai kormány sertéshúskínálatot stabilizáló intézkedései hatására az elmúlt hetekben csökkenni kezdett a sertéshús ára, ami októberben kétszerese volt az egy évvel korábbinak.

A kínai mezőgazdaság minisztérium számításai szerint a sertéshús átlagára kilogrammonként 40,95 jüan (5,8 dollár, 1 jüan=42,54 forint) volt a múlt héten, 3,5 százalékkal alacsonyabb a megelőző héthez képest, és ezzel már harmadik hete tart az árcsökkenés.

Kínában a sertéspestis miatt az elmúlt egy évben jelentősen csökkent a sertésállomány. Ennek hatására a sertéshús ára jelentősen nőtt, aminek komoly inflációnövelő hatása van. Az ázsiai országban októberben a fogyasztói árak 3,98 százalékkal nőttek, amihez csaknem kétharmad részben járult hozzá a sertéshús 101,3 százalékos drágulása tavaly októberhez képest.

Kínában a kormány azzal próbálja letörni a sertéshús árát, hogy növeli a sertéstenyésztőknek nyújtott támogatásokat, felszabadítja a fagyasztott sertéshús-tartalékokat, valamint növeli a sertéshús importját.

A címlapfotó illusztráció, a képen sertéshúst darabolnak az MCS Vágóhíd Zrt. sertésvágóhídján Mohácson 2019. november 5-én. (Fotó: MTI/Sóki Tamás)