Vizsgálatot indít a máltai újságírónő meggyilkolásával összefüggésben az EP

 

Az Európai Parlament jogállamisági vizsgálatot indít a máltai újságírónő meggyilkolásával összefüggésben – közölte az uniós parlament hétfőn.

A héttagú tényfeltáró misszió kedden és szerdán vizsgálódik a szigetországban  Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságíró két évvel ezelőtti meggyilkolása miatt.

A kétnapos látogatás folyamán a meggyilkolt újságírónő családjával, civil szervezetekkel, újságírókat találkoznak, valamint megbeszélést folytatnak egyebek mellett Joseph Muscat miniszterelnökkel, a máltai igazságügyi miniszterrel, a köztársaság elnökével, Málta főügyészével, és az ügyvédi kamara képviselőivel.

Joseph Muscat, Málta munkáspárti miniszterelnöke bejelentette lemondását. Kabinetfőnöke, Keith Schembri keddi távozása után Konrad Mizzi máltai turisztikai miniszter is bejelentette lemondását a Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságíró 2017-es meggyilkolásával kapcsolatban egyre terebélyesedő botrány miatt. Keith Schembrit a rendőrség még aznap kihallgatta, majd őrizetbe vette. Christian Cardona gazdasági miniszter azt közölte, hogy felfüggeszti kormányzati tevékenységét.

Az Európai Parlament egy évvel ezelőtt már vizsgálódott Máltán az újságírónő meggyilkolásával összefüggésben. A misszió jelentéstevői akkor erősen bírálták a máltai rendőrség és igazságszolgáltatás hiányosságait. Úgy ítélték meg, hogy az igazságszolgáltatás máltai helyzete komoly aggodalomra ad okot az Európai Unió számára.

Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságíró számos korrupciós ügyet derített fel, ami miatt több, magas pozícióban lévő politikus és kormányzati tisztviselő került kellemetlen helyzetbe. Autójába rejtett pokolgép végzett vele 2017 októberében. Autójába rejtett pokolgép végzett vele 2017 októberében. Halála előtt nem sokkal nagy mennyiségű adat került a birtokába egy olyan erőmű-beruházással kapcsolatban, amelyben a múlt héten elfogott Yorgen Fenech üzletember is érdekeltséggel bír.

Fenech tagadta bűnösségét, és azt állította: információja van Schembri érintettségéről a bűncselekményben. Azt is mondta, hogy terhelő információkkal rendelkezik a Muscat-kormány több tagjáról is. Az újságíró halála után kiszivárgott e-mailek arról tanúskodtak, hogy Fenech egyik vállalata pénzeket utalt át Schembrinek, és Konrad Mizzi miniszternek. Mizzi és Schembri egyaránt tagadják, hogy bűncselekményt követtek el.