Szélsőséges az időjárás Amerikától Európán át Ázsiáig

 

Az Egyesült Államok keleti partvidéken millióknak okozott kellemetlenségeket a legnagyobb amerikai ünnepet, a Hálaadást kísérő erős havazás. Óriási dugók voltak és repülőjáratok százait törölték. Európa déli részén a szűnni nem akaró esők miatt van folyamatos vészhelyzet – közölte az M1 Híradója.

Az Egyesült Államok keleti partvidékén legalább 50 millió embert érint az orkánerejű széllel és rendkívüli lehűléssel érkezett hidegfront. New Yorkban és Bostonban pár óra alatt 15 centiméter, nyugatabbra a Nagy-tavak környékén fél méternyi friss hó esett.

Valódi közlekedési káosz alakult ki, hiszen a legnagyobb amerikai ünnep, a Hálaadás után vasárnap és hétfőn kelt volna útra mindenki, hogy a rokonaitól visszautazzon a lakhelyére.

Több millióan álltak a dugókban a járhatatlan csúszós utakon, a nagy repülőtereken 700 járatot töröltek, mintegy 5000 gép pedig több órás késéssel tudott csak elindulni a hóviharokban. A meteorológusok Pennsylvania államtól Maine-ig a legmagasabb fokú készültséget rendelték el, ahol kedd reggelig még további 25-50 centis hóréteg várható.

Percek alatt özönvízszerű esőzés és áradások csaptak le a Francia Riviéra kedvelt üdülővárosára, Cannes-ra. A katasztrófaelhárítók is alig tudtak lépegetni a gyors sodrású áradatban. Az autók csak nagyon lassan tudtak közlekedni, és tengelyig gázoltak a vízben az utcákon.

A francia meteorológiai szolgálat vörös figyelmeztetést adott ki az ország délkeleti részére az özönvízszerű esőzéseket követő villámáradások miatt. A hegyvidéki területeken földcsuszamlás is fenyegeti a szűk völgyeket.

Nizza és Toulon között nem közlekednek a vonatok a leszakadt felső vezetékek miatt. Az áradások miatt 150 település van közvetlen veszélyben. Jelentések szerint az elmúlt 24 órában 1800 segélyhívás érkezett, van olyan hegyvidéki falu, ahol a településen egyméteres a vízszint.

Például Pertuis mind a 100 lakóját is gyorsan evakuálni kellett, mert a településen áthaladó kis patak több méteresre duzzadt és elöntött mindent. Az embereket a magasabban fekvő városháza melletti gimnáziumban szállásolták el.

Vasárnap újabb halálos áldozatai is voltak az ítéletidőnek. Marseille közelében lezuhant egy árvízi mentéshez kivezényelt helikopter. A gépen utazó három katasztrófaelhárító életét vesztette, miközben egy elöntött településre igyekeztek. Ezzel már hatra emelkedett az áldozatok száma a több napja tartó viharokban.

Több ezer kilométerrel távolabb, Kína északi részén is nagy hóesés nehezíti a közlekedést. A fővárosban, Pekingben is leállt a tömegközlekedés, csak nagyon lassan haladtak az autók. Több tízezer ember rekedt a pályaudvarokon. Jelentős késéssel indultak a vonatok és a buszok.