Rálőttek egy ukrán képviselőre Kijevben

 

Egy Kijev megyei képviselő autójára nyitottak tüzet ismeretlen fegyveresek vasárnap este az ukrán főváros központjában, a képviselő hároméves kisfiának halálát okozva – mondta el egy rendőrségi forrás, miközben a hivatalos források még nem árultak részleteket a támadásról.

Rálőttek egy ukrán képviselőre Kijevben, hároméves kisfia halt meg – Fotó: EPA/Stepan Franko

A nevének elhallgatását kérő rendőrségi forrás szerint a megtámadott gépkocsi volánjánál Vjacseszlav Szobolev üzletember, a Kijev megyei tanács egyik képviselője ült.

Az ukrán belügyminisztérium közleményében nem azonosította sem a jármű tulajdonosát, sem az áldozatot. Facebook-felületén a belügyi tárca mindössze annyit közölt, hogy „egy lövéstől megsebesült gyermek kórházba szállítás közben életét vesztette a mentőautóban”.

Szobolev, aki a 2014-óta tartó kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus egyik gyújtópontjának számító Donyec-medencéből való, 2010 és 2011 között a Naftohaz ukrán állami energetikai társaság egyik vezetője volt. Az ellene irányuló vasárnap esti támadás indítóoka egyelőre nem ismert.

Kijev utcáin már megöltek néhány ismert személyiséget azóta, hogy 2014-ben Oroszország elszakította Ukrajnától a Krím félszigetet, és oroszbarát szakadár lázadás kezdődött Kelet-Ukrajnában.

2016-ban az ukrán fővárosban egy autóba rejtett bombával gyilkolták meg Pavel Seremet fehérorosz újságírót, aki közismert bírálója volt hazája vezetésének, s aki köztudottan barátja volt az előző évben Moszkva belvárosában agyonlőtt orosz ellenzéki vezetőnek, Borisz Nyemcovnak.