Katonai tiszteletadással búcsúztatták a Maliban meghalt francia katonákat

 

Emmanuel Macron francia államfő katonai tiszteletadás mellett búcsúztatta el hétfőn Párizsban a Maliban múlt héten meghalt tizenhárom francia katonát, akik a köztársasági elnök szavai szerint Franciaországért és a Száhel-övezet népeiért haltak meg.

(Fotó: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson)

Az államfő a meghalt katonák hozzátartozói és közéleti emberek előtt mondott beszédet a nemzeti zászlókkal letakart koporsók előtt, amelyeket a bajtársak vállukon, dobpergés kísértében vittek be az Invalidusok udvarára, és helyeztek el Emmanuel Macron előtt.

A köztársasági elnök  mintegy félórás beszédében név szerint megemlékezett valamennyi katonáról, felidézte a pályafutásuk legfontosabb állomásait, üdvözölve a bátorságukat és az emberi kvalitásaikat.

A katonák múlt héten vesztették életüket Maliban, amikor összeütközött két helikopterük a dzsihadisták elleni hadműveletben.

Fejet hajtok az áldozatuk előtt. Mindannyiunkért haltak meg” – mondta Emmanuel Macron. „Hadművelet közben haltak meg Franciaországért, a Száhel-övezet népeinek védelméért, honfitársaik biztonságáért, a világszabadságért, mindannyiunkért, akik itt vagyunk” – tette hozzá, mielőtt a Becsületrend posztumusz lovagi fokozatást adományozta valamennyiüknek.

Az ünnepi búcsúzatáson megjelent Ibrahim Boubacar Keita mali elnök, Nicolas Sarkozy és Francois Hollande volt francia államfők, valamint Edouard Philippe miniszterelnök és a francia pártok vezetői.

A tizenhárom katona halála miatt Franciaországban újraindult a vita a katonai szerepvállalásról a Száhel-övezetben, ahonnan az ellenzéki radikális baloldal csapatkivonást szorgalmaz. Emmanuel Macron francia államfő csütörtökön bejelentette, hogy kész felülvizsgálni Franciaország beavatkozási eszközeit a Száhel-övezetben, és egyben arra kérte európai szövetségeseit, hogy jobban vegyenek részt a terrorizmus elleni küzdelemben a régióban.

Egy hétfőn közzétett felmérés szerint a franciák 58 százaléka ugyanakkor támogatja, hogy a francia erők továbbra is részt vegyenek a rendfenntartásban az afrikai térségben.