Elbocsátották a Newsweek újságíróját egy hamis sztori miatt

 

Azonnali hatállyal elbocsátották szombaton a Newsweek című amerikai hetilap portáljának egyik újságíróját, mert hamis történetet közölt Donald Trump amerikai elnökről.

Jessica Kwong újságírónő – aki a Twitter-oldalán „Trump kormányzatáról és családjáról” tudósító politikai újságíróként mutatkozik be – még csütörtökön, a hálaadás napján közölt tudósítást az elnökről.
„Hogyan tölti a hálaadást Trump? Twitter-bejegyzéseket ír, golfozik és minden mást csinál” – írta az újságírónő.

Donald Trump a hálaaadás ünnepét Afganisztánban, az ott szolgálatot teljesítő katonák körében töltötte. Igaz, előre be nem jelentett látogatás volt ez, de a Kwong írásának publikálásakor az amerikai sajtó már részletesen beszámolt az elnök afganisztáni vizitjéről.

A lap felelős szerkesztői kivizsgálták, hogyan is született a hamis történet, és korrigálták a cikket. Egyúttal közölték, hogy az elnökről és a kormányzatról a jövőben másik újságíró tudósít majd. Jessica Kwong szerződését megszüntették.

Donald Trump és fia, Don Trump egyaránt a Twitteren reagált a történtekre. Az elnök azt írta: „Azt hittem, a Newsweek már nem is létezik.” A fia pedig megjegyezte: „Hamis hírgyár hamis híreket fog gyártani.”