Európa-szerte fokozottan védik a karácsonyi vásárokat

 

Strasbourgban rendőrök százai vigyáznak az emberekre, és nemcsak a tavalyi terrortámadás miatt, hanem mert ez a legfenyegetettebb város egész Franciaországban. Berlinben is kiemelt biztonsági intézkedésekkel készültek, acél oszlopok és betontömbök veszik körbe a tereket, hogy megakadályozzák a támadásokat – hangzott el az M1 Híradójában.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

Már teljes pompájában csillog a strasbourgi karácsonyfa azon a téren, ahol egy évvel ezelőtt öt embert megölt és tizenegyet megsebesített egy terrorista. Az észak-afrikai gyökerekkel rendelkező francia állampolgár kézifegyverrel és késsel gyilkolt. A támadót két nappal a támadás után a rendőrség egy razzia során agyonlőtte.

Franciaországban a leginkább megerősített karácsonyi vásár idén a strasbourgi, és nem csak a tavalyi terrortámadás miatt, hanem mert 2000 óta ez az egyik legfenyegetettebb hely az országban – mondta a közmédia párizsi tudósítója.

Strasbourgban erődítménnyé tették a nagy területet,

ahol háromszáz bódét állítottak fel és különböző rendezvényt szerveznek majd egészen az év végéig – tette hozzá a tudósító. Kiemelte, hétszázötven biztonsági ember őrzi a területet.

Külön sort alakítottak ki a táskával és a csomag nélkül érkezőknek,

a táskásokat mind tüzetesen átvizsgálják.

Párizsban pedig úgy döntöttek, egészen piciny karácsonyi vásárokat alakítanak ki, teljesen védett helyeken.

Berlinben sem bíznak semmit a véletlenre, ott három évvel eszelőt, 2016-ban tizenkét embert ölt meg egy terrorista, aki teherautóval hajtott a tömegbe a német főváros karácsonyi vásárán. Azóta minden évben szigorodnak a biztonsági intézkedések.

Az M1 tudósítója elmondta, idén a karácsonyi vásárt olyan rácsos kerítéssel vették körbe, melyre homokzsákokat helyeztek el, ami mögé egy esetleges lövöldözés alkalmával el lehet bújni. Hozzátette, egy karácsonyfát is elhelyeztek a rendfenntartók, aminek a háta mögött betontömb található.

A strasbourgihoz és a berlinihez hasonló

biztonsági intézkedéseket vezettek be szerte Európában.

A karácsonyi vásárok ugyanis mindig kedvelt célpontjai a terroristáknak.

A címlapfotó illusztráció.