Ferenc pápa új pénzügyi szakértőt nevezett ki

 

Ferenc pápa szerdán Carmelo Barbagallót, az olasz jegybank egyik volt vezető tisztségviselőjét nevezte ki a vatikáni központi bank szerepét betöltő Pénzügyi Információs Felügyelet új elnökévé.

A hatvanhárom éves Barbagallo a svájci René Brülhart helyét veszi át, aki megbízatása lejártával a múlt héten távozott tisztségéből. Az AIF új elnöke korábban az olasz központi bank pénzügyi és bankfelügyeletét vezette – tájékoztatott a Szentszék.

A pénzügyi botrányba keveredett AIF igazgatóját, Tommaso Di Ruzzát októberben felfüggesztették egy bűnügyi nyomozás keretében, amelyet a Péterfillér pápai segélyalapnál folytatnak egy London belvárosában található luxusingatlan megvásárlásával kapcsolatos állítólagos pénzügyi visszaélés miatt. Négy másik vatikáni vezető tisztségviselőt szintén felmentettek hivatalából az üggyel összefüggésben.

Októberben, amikor René Brülhart még hivatalban volt, az AIF ritkaságszámba menő közleményt adott ki, amelyben védelmébe vette Tommaso Di Ruzzát, leszögezvén, hogy sem az igazgató, sem az AIF más munkatársa nem követett el szabálytalanságot.

Ferenc pápa kedden a Tokióból Rómába tartó különgépén a sajtónak arról beszélt, hogy az ügyészek pénzügyi szabálytalanságra találtak bizonyítékot. A katolikus egyházfő utalt arra is, hogy az AIF mulasztást követhetett el pénzügyi felügyeleti szervként.

„Úgy tűnik, az AIF nem figyelte meg mások pénzügyi bűncselekményeit, bár ez lenne a feladata” – hangsúlyozta Ferenc pápa.