Hét kiló műanyagot találtak egy elhullott szarvas gyomrában

 

Hét kilogrammnyi műanyagzacskót és más hulladékot találtak egy elhullott szarvas gyomrában Thaiföldön – közölték kedden illetékesek, aggodalmuknak adva hangot az ország folyóit, tavait, erdőit elborító hulladék miatt.

A délkelet-ázsiai ország a világ egyik legnagyobb műanyag felhasználója, az emberek évente átlag mintegy háromezer egyszer használatos műanyag zacskót használnak. A hulladékkal szennyezett folyókban, a part menti vizekben állatok, köztük tengeri teknősök, tengeri tehenek pusztulnak el, boncolásukkor kiderül, hogy műanyag halmozódik fel gyomrukban.

Illetékesek szerint a tízéves elhullott szarvasra a Bangkoktól mintegy 630 kilométerre északra fekvő Nan tartomány egyik nemzeti parkjában bukkantak. „Boncolásakor műanyag zacskókat találtak gyomrában, ez pusztulásának egyik oka ”– közölte Kriangsak Thanompun, a Khun Sathan Nemzeti Parkban lévő vadvédelmi terület igazgatója.

A műanyag zacskók között voltak levesporok zacskói, kávészacskók, szemetes zsákok, de volt az állat gyomrában törölköző, sőt egy alsónemű is a nemzeti park által közzétett fotók tanúsága szerint.

Az elhullott szarvasra néhány hónappal az után találtak rá, hogy egy tengeri tehénborjú elpusztult a gyomrában felhalmozódott műanyag hulladékok miatt. A Mariam nevű állatot sokan gyászolták a közösségi médiában, ahol hatalmas vita indult el arról, milyen megoldást találjanak a műanyagok mérhetetlen méretű thaiföldi felhasználásáról.

A szarvas elpusztulása egy másik tragédia. Azt mutatja, hogy komolyan kell venni a problémát és csökkenteni kell az egyszer használatos műanyagot ”– hangoztatta Kriangsak, természetbarát termékek használatát sürgetve.

A címlapfotó illusztráció.