Elutazott Japánból Ferenc pápa

 

Négynapos látogatását befejezve kedden elutazott Japánból Ferenc pápa, aki útján az atomfegyverek leszerelését sürgette Hirosimában és Nagaszakiban, a két atomtámadás sújtotta városban.

Ferenc pápát fogadta Abe Sindzó japán miniszterelnök a tokiói kormányfői rezidencián 2019. november 25-én (Fotó: MTI/AP/Gregorio Borgia)

Harmincnyolc éve ez volt az első pápai látogatás a szigetországban, ahol a katolikus egyházfő találkozott Naruhito császárral és Abe Sindzó miniszterelnökkel is.

A pápa kedd reggel a tokiói Sophia Egyetemen 700 ember előtt köszönetet mondott a japán népnek „a rövid és eseményekben bővelkedő útja során tapasztalt szívélyes fogadtatásért”. Hangoztatta, bár a keresztények kisebbséget alkotnak Japánban, érezhető volt a jelenlétük. Hozzátette, maga is megtapasztalta, hogy mennyire általános a katolikus egyház megbecsülése az országban. Reményét fejezte ki egyben, hogy ez a kölcsönös tisztelet a jövőben csak erősödni fog.

A 82 éves argentin egyházfő vasárnap az atomfegyverek leszereléséért emelte fel szavát két japán városban, Hirosimában és Nagaszakiban, amelyek ellen a második világháború végén az Egyesült Államok atomfegyvert vetett be. Védhetetlenül perverznek és erkölcstelennek nevezte az atomfegyverek birtoklását, bevetésüket pedig az emberiség és a természet elleni bűncselekménynek.

Hétfőn a Japán északkeleti részét romba döntő 2011-es földrengés és szökőár áldozataiért imádkozott a fővárosban, Tokióban 300 ember, köztük az akkori szerencsétlenség túlélői előtt. Hangoztatta, hogy a helyiek felszámolhatják a három katasztrófa – a földrengés, a szökőár és a fukusimai reaktorbaleset – következményeit, ha a szolidaritás jegyében összefognak, segítik egymást. A társadalom szerkezetének helyreállítása legalább annyira fontos, mint az egészségügy és a műszaki megoldások – emelte ki. A japán embereket méltatva elmondta, hogy az elmúlt nyolc évben összefogást, türelmet, állhatatosságot és rugalmasságot tanúsítottak.

A Kyodo japán hírügynökség anyagában megemlítette, hogy Abe Sindzó miniszterelnök még 2014-ben, a Vatikánban tett látogatásakor hívta meg Ferenc pápát Japánba. II. János Pál pápa 1981-ben járt a szigetországban az első pápai látogatás keretében.