A feltételezettnél kevesebb kincset vittek el a rablók Drezdában

 

Drezdai múzeumi illetékesek szerint az eddig feltételezettnél kevesebb kincset vittek el a hétfői ékszerrablás elkövetői a szász választófejedelmek és királyok palotájának világhírű kincstárából.

A rablók csak azt vitték el, amit a három ékszeres vitrin fejszével való betörésekor keletkezett lyukakon keresztül közvetlenül el tudtak érni – közölte kedden Dirk Syndram, a kincstár igazgatója újságírókkal.

Az elrabolt ékszerek között van egy nagyméretű gyémánt bross, egy gyémántokkal kirakott váll-lap és más ékszerek. A tárlókban őrzött mintegy száz darabból álló három ékszergarnitúrából azonban hátrahagytak számos ékszert, köztük gyémánttal kirakott cipőkapcsokat és gombokat, a királyné gyöngy nyakláncát és  egy gyémántokkal kirakott kardot – mondta az igazgató.

A rendőrség szerint a rablást profi bűnözők követték el, nem egyszerű betörésről van szó, hanem célirányos, jól előkészített bűncselekményről” – mondta Olaf Richter, a nyomozás vezetője.

A rendőrség azonosította azt a gépkocsit, amelyet a rablók a meneküléskor használtak. Arról a kiégett gépkocsiról van szó, amelyet még hétfőn a kincstárhoz közeli egyik mélygarázsban megtaláltak. „Az elkövetők a gépkocsi felgyújtásával a nyomokat akarták eltüntetni” – mondta Richter.

A rendőrség abból indult ki, hogy a betörés előtt a környék áramellátásban zavar keletkezett és ez kapcsolatban állhat a rablással.

A hatóságok felhívására már 91 bejelentés érkezett, kikérdezték egy közelben lévő szálloda vendégeit és a térségben hétfő hajnalban tartózkodó járókelőket is.