Orvosok Határok Nélkül: Összeomlott az uniós–török menekültügyi egyezmény

 

Összeomlott az Európai Unió és Törökország között 2016-ban megkötött menekültügyi egyezmény, amelynek célja az volt, hogy feltartóztassa az Európa felé tartó menekültáradatot – vélekedett az Orvosok Határok Nélkül (MSF) segélyszervezet pénteken.

Négy évvel a megállapodás után 35 ezer ember él teljes zűrzavarban és méltóság nélkül a görög szigeteken” – mutatott rá a szervezetet vezető Krisztosz Krisztu Athénban.

A szigetek táboraiban uralkodó helyzet hasonló ahhoz, mint ami a világ legrosszabb humanitárius helyzetben lévő régióiban tapasztalható – mondta Krisztu a leszboszi és híoszi regisztrációs központban tett látogatását követően.

A tervezettnél hatszor többen élnek a központokban

A központokat 6200 fő befogadására tervezték, de hatszor többen élnek bennük. Az MSF vezetője szerint azonnal be kell zárni az égei-tengeri szigeteken található táborokat, az ott élőket pedig át kell szállítani a görög szárazföldre.

A Leszbosz, Híosz, Kósz, Számosz és Lérosz szigetén élő menedékkérőkről nem gondoskodnak megfelelően – hangsúlyozta. Sebezhető helyzetben lévő embereket – kínzások áldozatait, felnőtt kísérő nélküli gyerekeket és mentálisan betegeket – hagytak magukra, akiket tető helyett sokszor csak műanyag lapok választanak el az égbolttól.

Börtönnek titulálták a tervezett menedéktáborokat

Az Orvosok Határok Nélkül bírálta a görög kormány tervét, amely bezárná a jelenlegi központokat, és öt, egyenként ötezer férőhelyes, zárt tábort hozna létre azok számára, akiknek nincs sok esélyük menedékjogot kapni az Európai Unióban. Jobb kilátásokkal rendelkező társaikat átszállítanák a görög szárazföldre.

„Ezek a zárt táborok gyakorlatilag börtönök lennének” – vélekedett Krisztu.

A címlapfotó illusztráció.