Könnygázt vetettek be a tüntetőkkel szemben Bolíviában

 

Könnygázzal oszlatták fel csütörtökön La Pazban a bolíviai rendfenntartó erők a kormány ellen tüntető temetési menetet, amelynek tagjai a néhány nappal ezelőtti összecsapások során meghalt emberek koporsóit vitték, megpróbálva eljutni az elnöki palotáig.

(Fotó: EPA/Rodrigo Sura)

A lemondatott és jelenleg Mexikóban tartózkodó Evo Morales elnök hívei El Altóból indultak, és öt olyan személy koporsóját vitték a fővárosba, aki két nappal korábban a közelben található Senkata olajfinomító környékén vesztette életét a rendfenntartó erőkkel folytatott összecsapások során.

La Pazba érve a temetési menetet – amely lényegében a jelenlegi ideiglenes kormány elleni tüntetés volt – a rendőrség könnygáz bevetésével oszlatta fel. A tiltakozók „Igazságot!” kiáltásokkal próbáltak szembeszállni, át akarták törni a rendőrkordont, amely az elnöki palotától mindössze háromszáz méterre volt.

Mindez egy nappal azt követően történt, hogy az átmeneti kormány szerdán közölte: nemzetközi panaszt nyújt be Moralesszel szemben emberiesség elleni bűncselekmények miatt. E vád szerint Mexikóból szervez úttorlaszokat, megakadályozva, hogy eljusson az élelmiszer számos bolíviai városba.

Morales közben Twitter-bejegyzést tett közzé, amelyben „hamisítással” vádolja az átmeneti kormányt. Arra utalt, hogy szerdán Arturo Murillo belügyminiszter bemutatott a médiának egy videót. Azon egy férfi látható, aki telefonon beszél, és állítólag maga Morales hangja hallható a vonal másik végén. Utóbbi utasításokat ad arra, hogy hívei vegyék blokád alá a városokat, ne juthasson be oda élelmiszer. Morales Twitter-bejegyzésében összevágott „montázsnak” nevezi a felvételt.

A bolíviai kabinet csütörtökön hivatalos formában tiltakozott Mexikónál, amiért ez az ország megengedi Moralesnek, hogy „politikai menekültstátusával ellentétes”, összeesküvői tevékenységet folytasson a bolíviai átmeneti kormánnyal szemben.

A választásokat kezdeményező Jeanine Ánez elnök ugyanakkor felhívást intézett a lakossághoz. Egyrészt mélységes sajnálatát fejezte ki az elmúlt napok összecsapásaiban történt halálesetek miatt, másrészt pedig a békés párbeszédet sürgette. Arra kérte a népet, elsősorban a tiltakozókhoz intézve szavait, hogy együttes erővel próbálja az emberek egyenlőségét biztosító Bolíviát felépíteni. Kormányát utasította arra, hogy azonnal kezdje meg a párbeszédet, és ebbe a folyamatba vonja be a nemzetközi szervezeteket és a katolikus egyházat is.

Jeanine Anez elnök (Fotó: EPA/Rodrigo Sura)

Morales november 10-én kényszerült lemondani az elnöki posztról. A rendőrség és a hadsereg vezetője is távozásra szólította fel azt követően, hogy az Amerikai Államok Szervezete (OAS) súlyos szabálytalanságokra derített fényt az októberi elnökválasztáson, és az eredmény megsemmisítésére szólította fel La Pazt.

Miután a parlament mindkét háza határozatképtelenné vált ahhoz, hogy kijelölje Morales ideiglenes utódát, a múlt héten Jeanine Ánez, a szenátus ellenzéki alelnöke az ország ideiglenes államfőjévé nyilvánította magát, és bejelentette, hogy a lehető leghamarabb új elnökválasztást akar. Csütörtökön új választások megtartásáról állapodott meg az Ánez által beiktatott bolíviai átmeneti kormány Morales pártjának parlamenti képviselőivel.

Az október 20-i választásokat követően kialakult belpolitikai válság óta többször erőszakos összecsapások törtek ki tüntetők és a biztonsági erők között. A bolíviai ombudsman szerint legalább 30 ember vesztette életét, további 775 megsebesült.

António Guterres ENSZ-főtitkár szerdán gyors, pártatlan és alapos vizsgálatot kért a bolíviai tüntetők halálának ügyében.