Elítélte a nők és gyerekek kizsákmányolását Ferenc pápa Thaiföldön

 

Thaiföldi látogatásának kezdetén Ferenc pápa elítélte a nők és gyerekek kizsákmányolását csütörtökön Bangkokban.

Ferenc pápa köszönti a híveket Bangkokban 2019. november 21-én (Fotó: MTI/EPA EPA/Diego Azubel)

A katolikus egyházfő kormánytisztviselők és diplomaták előtt a miniszterelnöki hivatalban mondott beszédében hangoztatta, hogy a gyerekeknek meg kell adni a jogot a méltóságteljes jövőhöz. Anélkül, hogy megnevezett volna országokat, kiemelte: napjaink asszonyai és gyerekei különösen kiszolgáltatottak, ki vannak téve az erőszaknak, a kizsákmányolás minden formájának, a rabszolga sorsba taszításnak és más jellegű visszaéléseknek.

Lépéseket sürgetett egyben a térség legnagyobb megpróbáltatása, az emberkereskedelem ellen, amely szítja és táplálja a kényszermunkát és a szexipart. Miközben arra szólított fel, hogy irtsák ki a gonoszságnak ezt a formáját és állítsák helyre az áldozatok méltóságát, nagyobb nemzetközi összefogást sürgetett az általa felvázolt gondok megoldásában.

Beszédében egyben méltatta a thai hatóságok erőfeszítéseit az emberkereskedelem elleni küzdelemben. Érintette a migráció globális problémakörét is, amelyet napjaink fontos etikai kérdésének minősített. Mint kifejtette, nem az emberek migrációja a probléma gyökere, hanem az a helyzet, amely arra kényszeríti az embereket, hogy otthonaikat hátrahagyva meneküljenek.

Hangsúlyozta, Thaiföld egykor azzal szerzett hírnevet, hogy befogadta a menekülteket. Úgy vélte, a közösségeknek minden országban az a felelősségük, hogy szembenézzenek azokkal a gondokkal, amelyek miatt menekülésre kényszerültek hazájukból az emberek.

Ferenc pápa a tervek szerint a nap folyamán találkozik a thai királlyal, X. Rámával, majd misét mutat be a bangkoki stadionban, ahova mintegy 55 ezer embert várnak.