Menekülttáborokat zár be és újakat hoz létre Görögország

 

A görög kormány bezárat három túlzsúfolt menekülttábort az égei-tengeri Leszbosz, Híosz és Számosz szigeten, s helyettük úgynevezett indulási és azonosítási központokat hoz létre egyenként ötezer főnyi befogadóképességgel – jelentette be szerdán Sztéliosz Pecasz kormányszóvivő sajtókonferencián, amelyet az állami televízió közvetített.

Az új központokban olyan migránsokat helyeznek majd el, akiknek nincs kilátásuk arra, hogy menedékkérelmet kapjanak, és a tervek szerint repülővel vissza is szállítják hazájukba is őket.

A kormányszóvivő hangsúlyozta: ezek zárt létesítmények lesznek, amelyeket az illegális bevándorlók nem hagyhatnak el belátásuk szerint.

A bevándorlási intézkedések szigorításával az a kormány célja, hogy egyszerűbbé tegye az illegális bevándorlók mozgásának nyomon követését, megakadályozza, hogy észrevétlenül átjussanak az országon. „Nem kószálhatnak akadálytalanul az ország területén, s ezzel világos üzenetet kell küldeni a menekültstátusra nem jogosultaknak, akik azt fontolgatják, hogy illegálisan jönnek az ország területére” – emelte ki Pecasz. „Rá kell jönniük, hogy elveszítik azt a pénzt, amelyet az embercsempészeknek adnak azért, hogy Görögországba jöhessenek” – tette hozzá.

Minden más menedékkérőt, aki jó eséllyel számíthat menekültstátusra, a görög szárazföldre fogják szállítani.

Ilyen új központot létesítenének még Lérosz és Kósz szigetein is.

Nikosz Panajótopulosz védelmi miniszter egyben közölte: egységes határvédelmi ügynökséget hoznak létre.

A szigeteken működő zsúfolt gyűjtőtáborok tehermentesítésére a hatóságok már korábban is szállítottak embereket a görög szárazföldön létesített regisztrációs központokba, az év végéig 20 ezer ember áttelepítését tervezik. A Leszbosz, Híosz, Számosz, Lérosz és Kósz szigetén működő táborokban jelenleg 36 ezer migráns él. Ezeket a táborokat eredetileg csak összesen 6200 főre tervezték. A központokban elhelyezett 36 ezer főn túl további mintegy 1500 embert szállásoltak el kisebb táborokban, illetve lakásokban is ezeken az égei-tengeri szigeteken.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint az idén eddig csaknem 60 ezer illegális bevándorló érkezett Görögországba.

A címlapfotó illusztráció.